Ο κ.Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εικόνες συνωστισμού και επισήμανε πώς τα self test είναι υπερεκτιμημένα
Φοβίζουν τους ειδικούς οι εικόνες στην Ερμού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που πλημμύρισαν από κόσμο το Σάββατο καθώς και τα κορονοπάρτι που δίνουν και παίρνουν.
Μιλώντας στο Open ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος “σφίγγεται το στομάχι μας, αυτό ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε για αυτό ακριβώς υπήρχε η πρόβλεψη για τρίωρα ραντεβού για ραντεβού στα μαγαζιά”.
Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε: “Φοβάμαι ότι η Μεγάλη Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας. Κάνω έκκληση τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες ρυθμίσεις να μην τις εξαντλούμε. Αυτές οι εικόνες μετά από μερικές εβδομάδες θα αφήσουν αποτύπωμα. Προσπαθούμε να το αντέξουμε αυτό το άνοιγμα. Αυτή τη στιγμή οι κλίνες είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό κατειλημμένες. Αν έχουμε περαιτέρω αύξηση για ανάγκη για νοσηλείες θα έχουμε και παράπλευρες απώλειες από ανθρώπους που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν”.
Αναφορικά με τα self test και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το self test παρουσιάζεται υπερτιμημένο, αφού έχει τρεις βασικές αδυναμίες:
1)Είναι επαρκές επικουρικά, όχι από μόνο του
2)Η σωστή λήψη είναι δυσάρεστη
3)Είναι αναγκαία η ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος
“Το αποτύπωμα της λειτουργίας των λυκείων θα το δούμε τη Μεγάλη Δευτέρα. Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν. Είμαστε σε ένα σημείο που αξίζει τον κόπο να μην μας καταβάλλει η κόπωση. Το 1919 στα τέλη ενός 3ου πανδημικού κύματος υπήρξε κόπωση και ακολούθησε ένα τέταρτο κύμα πολύ χειρότερο. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε ή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας”, υπογράμμισε.
Για το Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: “Το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα να είναι λιγότερες, 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, οι χιλιάδες γιατροί που παλεύουν 13 μήνες να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα. Ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων”.
“Το θέμα της εστίασης είναι πρωθύστερο με την κατάσταση που έχουμε επιδημιολογικά στη χώρα, είναι από τις δραστηριότητες που είναι 2,5 φορές πάνω στην κλίμακα κινδύνου”, σχολίασε. Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε άτομα άνω των 30 ετών. “Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα εμβόλια και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, είναι πολύ κομβικό”.
Ο Ευάγγελος Λιάτσικος, καθηγητής Ουρολογίας τόνισε ότι “όταν ένα νοσοκομείο 650 κλινών καταλαμβάνει τις 150 κλίνες για κάτι όπως η πανδημια είναι μια ανασύνταξη των δυνάμεων του. Αυτή τη βδομάδα είμαστε σε μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Πρέπει να βρούμε λύσεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αντέξουμε. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι το πρόβλημα. Έχουν όλοι κουραστεί, πρέπει όλοι να συναισθανθούν και να προστατέψουν τον εαυτό τους”.
Η πρόταση Τζανάκη και οι φόβοι Παγώνη για το Πάσχα
Είναι γεγονός ότι στους εξωτερικούς χώρους μεταδίδεται λιγότερο ο κορωνοϊός, συνεπώς, αν τηρηθούν τα μέτρα, καλύτερα να στείλουμε τον κόσμο στην εξοχή, παρά να είναι ο ένας πάνω στον άλλον”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ερωτηθείς σχετικά με τις μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες το Πάσχα ο πνευμονολόγος Νικόλαος Τζανάκης, τονίζοντας ότι, “στο χωριό έχουμε λιγότερες δυνατότητες μετάδοσης”.
“Επιπλέον, θα νιώσει ο κόσμος ψυχική ανάταση και θα τηρεί πιο εύκολα τα μέτρα”, συμπλήρωσε.
“Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αθηναίοι κι οι Πατρινοί δεν πάνε στα εξοχικά τους και επιβαρύνουν την κατάσταση”, σημείωσε ο καθηγητής.
Ο Ν. Τζανάκης, τέλος, χαρακτήρισε ως “όπλο” τα self test και πρότεινε, να γίνονται πριν το πασχαλινό τραπέζι ή και πριν μπούμε στο πλοίο.
Η Ματίνα Παγώνη, στον αντίποδα, μιλώντας επίσης στην εκπομπή αρνήθηκε να εκφράσει άποψη για τις μετακινήσεις το Πάσχα.”Δε λέω τίποτα, να δούμε μία εβδομάδα πριν”, είπε σχετικά και τόνισε πως, “όταν πάμε στο χωριό, ψήνουμε το μισό χωριό, όχι μία -μία οικογένεια”.
Τόνισε πάντως η Μ.Παγώνη πως, “θέλει προσοχή η μετακίνηση” αλλά και υπενθύμισε πως “είναι πολλές περιοχές στο κόκκινο, δεν είναι μόνο η Αττική”.
“Μέσα στις κλινικές γίνεται αγώνας, βλέπουμε καθημερινά δύσκολα περιστατικά, άτομα νέα που δεν έχουν κανένα νόσημα, που διασωληνώνονται και μάλιστα οι μεταλλάξεις πρέπει να μας κάνουν πολύ προσεκτικούς”, κατέληξε η καθηγήτρια.