Καμπιώτης και Μπαλόκας θεωρούν παράνομη την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω.

Εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων, διακοπών και προσωπικών διαξιφισμών,  συζητήθηκε, χθες, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού ο προϋπολογισμός του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Σκάλας Ωρωπού για το 2018.

Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. κ.  Ανδρέας Θεοδώρου ζήτησε την ψήφιση του προϋπολογισμού  ζητώντας τη συναίνεσή όλων, για να μπορέσει να λειτουργήσει το Νομικό Πρόσωπο το οποίο επί χρόνια είχε πολλά και σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του,  προς όφελος των πολιτών.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ειδικών αγορητών που όρισαν οι δύο μεγάλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θέλουν να λειτουργήσει το πολύπαθο Δ.Λ.Τ.Σ.Ω., αλλά νόμιμα κι όπως ορίζουν οι νόμοι.

Ειδικότερα ο ειδικός αγορητής της δημοτικής παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» κ. Διονύσης Καμπιώτης, υποστήριξε ότι στον προς συζήτηση προϋπολογισμό υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν αλλαγών.

Πρώτον, όσον αφορά το γεγονός ότι κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. ομόφωνα είχε αποφασιστεί να πληρωθεί στην συμβουλευτική εταιρία το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ για τους δύο τελευταίους μήνες 2017 και όλο το 2018, ενώ στην εισήγηση που ήρθε προς το Δ.Σ. το ποσό ανέρχεται στις 46 χιλιάδες ευρώ. Υποστήριξε μάλιστα ότι επί των ημερών του στο ΔΛΤΣΩ πλήρωνε πλήρωνε  μόλις  12 χιλιάδες ευρώ για όλο το χρόνο.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. κ. Στ.  Δάβρης δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί το ποσό των 46 χιλιάδων ευρώ αλλά των 12 χιλιάδων ευρώ, που έχει ψηφίσει το συμβούλιο.

Δεύτερον, ότι κακώς αφαιρέθηκε το ποσό των 13 χιλιάδων ευρώ που έχει από το 2015 ψηφίσει το Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. ως ειδικό βοήθημα (εφάπαξ) σε υπάλληλο ο οποίος επί 30 υπηρετούσε εκεί και συνταξιοδοτήθηκε. Κάτι το οποίο είχε ψηφίσει και ο νυν Δήμαρχος.

Και τρίτον, γιατί ο προϋπολογισμός ήρθε χωρίς να έχει ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, ΟΠΔ, ο ισολογισμός – απολογισμός  και η στοχοθεσία. Μάλιστα ανέφερε ότι η ΚΥΑ, η οποία κάθε χρόνο εκδίδεται από το αρμόδιο υπουργείο, καθορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις ψήφισης του προϋπολογισμού των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, όπου κάνει ρητή αναφορά σε αυτό το τετράπτυχο. Κι αναρωτήθηκε: «Πως ήρθατε να περάσετε τον προϋπολογισμό του ΔΛΤΣΩ;».

Υποστήριξε δε  ότι εάν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω., έτσι όπως αυτός ήρθε στο Δ.Σ υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα και για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018 ο οποίος ψηφίζεται, αύριο, Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της δημοτικής παράταξης «Δυναμική Πολιτεία» κ. Ανδρέας Μπαλόκας τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός χωρίς να συνοδεύεται από το Τεχνικό Πρόγραμμα, ΟΠΔ και στοχοθεσία. Ζητάμε τα αυτονόητα. Ό,τι λέει ο νόμος. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε παρανομείτε. Το πιο βασικό  θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο υπόλοιπο στον προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει. Τα 168 χιλιάδες ευρώ ποια υπηρεσία  τα βεβαιώνει;».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο  Ωρωπού κ. Θ. Ρούσης και είπε ότι το ποσό το βεβαιώνει η Ταμειακή Υπηρεσία. Ο κ. Μπαλόκας απάντησε ότι «καμία Ταμειακή Υπηρεσία δεν το βεβαιώνει, γιατί δεν υπάρχει. Είναι στο δήμο και δεν μας έχει παραδοθεί».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μπαλόκας άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Ο Δήμαρχος, τότε, ζήτησε την αναβολή συζήτησης του θέματος γιατί πράγματι δεν υπήρχε Τεχνικό Πρόγραμμα, ΟΠΔ, ισολογισμός και απολογισμός και στοχοθεσία.

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και ο Πρόεδρος κ. Στ. Γκικάκης  διέκοψε τη συνεδρίαση για να πέσουν  οι τόνοι. Στην επανάληψη ήρθε η ολική ανατροπή, καθώς ο Δήμαρχος δήλωσε ότι  ενημερώθηκε από την υπάλληλο του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. ότι δεν χρειάζεται Τεχνικό Πρόγραμμα για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός,  κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Γ. Γιασημάκης σε επικοινωνία του με την ίδια υπάλληλο.

Ο κ. Καμπιώτης τότε εξαπέλυσε σαφείς αιχμές κατά της υπαλλήλου λέγοντας ότι άλλα έλεγε το πρωί στα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω.  κι άλλα το βράδυ στο Δήμαρχο επισημαίνοντας: «Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια η υπάλληλος που λέγατε ότι στηρίζει Καμπιώτη τώρα στηρίζει το Δήμαρχο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Καμπιώτης ξεκαθάρισε ότι τιμά και σέβεται τον πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. και ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει αντιπολίτευση, αλλά να βοηθήσει να λειτουργήσει το Νομικό Πρόσωπο.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν τόσο ο κ. Αν. Λέκκας όσο και ο κ. Ν. Δημητρίου, οι οποίοι άσκησαν κριτική για τον τρόπο που ήρθε προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω