Κατάθεση ερώτησης για τα σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Δήμο Ωρωπού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 8/7/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, για  τα σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Δήμο Ωρωπού, όπως προκύπτει από δημόσια επιστολή του Δημάρχου Ωρωπού, κου Γεωργίου Γιασημάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας Ωρωπού εξυπηρετεί περίπου 25.000 μόνιμους κατοίκους της περιοχής, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, 120.000 με 150.000 κατοίκους, οι οποίοι διαμένουν στις περιοχές Σκάλα Ωρωπού, Άγιοι Απόστολοι Καλάμου, Νέα Παλάτια, Μαρκόπουλο, Μήλεσι, Μαλακάσα, Συκάμινο, Χαλκούτσι, Ωρωπό και Αυλώνα. Το ωράριο των ιατρείων είναι 08:00-19:00, ενώ η στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό είναι ανεπαρκής, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των κατοίκων που καλούνται να εξυπηρετήσουν.

Επιπροσθέτως, εάν ληφθεί υπόψη ότι το πληρέστερο Κέντρο Υγείας είναι στο Καπανδρίτι, με την απόσταση από αυτές τις περιοχές να κυμαίνεται μεταξύ 20 με 30 χιλιόμετρα, άρα τουλάχιστον 25-30 λεπτά οδήγησης, γίνεται αντιληπτή η σημαντική δυσκολία προσέγγισης. Συνεπώς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η πλήρης στελέχωση των ιατρείων στη Σκάλα Ωρωπού, καθώς και η 24ωρη λειτουργία τους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Επιπρόσθετης αναγκαιότητας είναι και η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Αυλώνα, Καλάμου και Αφιδνών, τα οποία είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας ακριβώς αυτών των προβλημάτων που πηγάζουν από την απόσταση, αλλά πλέον δεν λειτουργούν.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό   τι απαντά στην επιστολή του Δημάρχου Ωρωπού, καθώς και εάν θα προβεί  στη στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Σκάλας Ωρωπού, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, στην μετατροπή του σε ιατρείο 24ωρης λειτουργίας, όπως επίσης και στην επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Αυλώνα, Καλάμου και Αφιδνών.