Μαρία Απατζίδη: Κατάθεση ερώτησης  για  την  κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 18/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού.

Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με  τον ιστότοπο www.irafina.gr, οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής εναντιώνονται στην κατασκευή Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – ΕΔΑ (ΧΥΤΑ) στην περιοχή του Γραμματικού, όπου θα επεξεργάζεται 80.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο. Η υλοποίηση της ΕΔΑ, έχει ξεκινήσει θεωρητικά από το 2003 και πρόσφατα επανεκκινήθηκε η διαδικασία κατασκευής της, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι τοπικές αντιδράσεις.

Η κα Απατζίδη υπογράμμισε ότι   ο Δήμος Μαραθώνα και 50 τοπικοί φορείς (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, λαογραφικοί, αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και γονέων, ναυτικοί όμιλοι κ.λπ.) από Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Νέο Βουτζά, Γραμματικό, Ωρωπό, Μάτι, Βαρνάβα, Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους, εκτός των άλλων, προσέφυγαν στο ΣτΕ. Αυτό που ζητούν  είναι να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η διακήρυξη επιλογής αναδόχου του έργου, στην οποία έχει ενσωματωθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ), που όμως εκδόθηκε κατά παράβαση των νομοθετικών κανόνων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προγραμματισμένη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, συνιστά επέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία «ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, δηλαδή θα προκαλέσει σημαντική και ανεπανόρθωτη οικολογική υποβάθμιση της περιοχής».

Επιπλέον, η διακήρυξη είναι αντίθετη στις διατάξεις του νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων καθώς έως σήμερα δεν έχει εκπονηθεί η προβλεπόμενη ειδική μελέτη οικολογικής αξιοποίησης, προκειμένου να υπάρχει εκτίμηση των επιπτώσεων όλου του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας περιοχής του Νότιου Ευβοϊκού, του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά -Μαραθώνα και του υγρότοπου του Σχοινιά.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον  Υπουργό   τι απαντά στις καταγγελίες για τη μη νόμιμη διαδικασία κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού, καθώς και εάν θα προβεί στην ακύρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.