Κατάθεση ερώτησης σχετικά με την  λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων από τον καύσωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 5/7/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά  με την  λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων από τον καύσωνα.

Με αφορμή τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, η βουλευτής  ανέφερε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο, ιδιαίτερα στα super market, στις αποθήκες αλλά και σε διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις, είναι εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του  Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η εργοδοσία απαιτεί εργασία μέχρι τελικής πτώσης, φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων μέσα στο μεσημέρι και εργασία σε αποθήκες και σε υπόγεια χωρίς κλιματισμό, με  σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων.

Για την προστασία  των εργαζόμενων  σε συνθήκες καύσωνα,  ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικεί :

  • Άμεση διακοπή των εργασιών εκφόρτωσης – παραλαβής εμπορευμάτων εκτός καταστήματος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38°C.
  • Αποχή από την εργασία -όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα- των εργαζόμενων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.), με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου τους.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης της εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός σκληρών εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας γίνονται ασφυκτικές.
  • Διάθεση δροσερού πόσιμου νερού στους εργαζόμενους, σε συνεχή βάση κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος, για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Μόνωση των πηγών θερμότητας, θερμομόνωση της πλάκας ή της στέγης.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό  τι απαντά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , καθώς και εάν θα προβεί  στην ικανοποίηση των προαναφερθέντων αιτημάτων.