Κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ από ομάδα αντιεξουσιαστών

9.1.2016

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα αντιεξουσιαστών έδιωξε όλους τους εργαζόμενους από το ίδρυμα και πλέον καμία υπηρεσία του δεν λειτουργεί. Οι καταληψίες ζητούν να μην εκδοθούν στην Ιταλία πέντε Έλληνες φοιτητές που κατηγορούνται για την πρόκληση επεισοδίων στο Μιλάνο τον Νοέμβριο του 2015 για τους οποίους και υπάρχει σχετικό αίτημα από τη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, αρνητικό στην έκδοση και των άλλων δυο φοιτητών στις ιταλικές αρχές είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που συνεδρίασε για την υπόθεση. Οι εφέτες αρνούνται την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες ώστε οι φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί σήμερα το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα των ιταλικών αρχών για τους δυο πρώτους φοιτητές, ενώ τη Δευτέρα θα κριθεί η έκδοση του πέμπτου φοιτητή.

Η ανακοίνωση της κατάληψης:

«Σχεδόν δύο μήνες μετά την σύλληψη των 5 συντρόφων μας την ημέρα της πανελλαδικής/πανεργατικής απεργίας στις 12/11, σήμερα Παρασκευή 8/1, εμείς, η συνέλευση αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές καταλαμβάνουμε το κτήριο της ΑΣΟΕΕ στον οδό Πατησίων. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα οι σύντροφοι/ισσες ανά την επικράτεια, πλήθος αγωνιστών και πολλών ανθρώπων, καταφέραμε και δημιουργήσαμε ένα δυνατό και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης με πρωταρχικό στόχο το μπλοκάρισμα της έκδοσης των 5 στο ιταλικό κράτος που διώκονται για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση του “NoExpo” στο Μιλάνο την πρωτομαγιά του 2015.

Μέσα από χιλιάδες αφίσες και προκηρύξεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, δράσεις, μοτοπορείες κτλ. επικοινωνήσαμε και επικοινωνούμε δημόσια και δυναμικά το ζήτημα . Τώρα, τις ημέρες των εφετείων, δημιουργούμε ένα κέντρο αγώνα μια ζωντανή κοινότητα για το κίνημα αλληλεγγύης που οφείλει να συζητήσει και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του εν όψει της τελευταίας ημέρας του εφετείου (Δευτέρα 11/1) και της επερχόμενης απόφασης του συμβουλίου εφετών για την έκδοση ή μη των 5 συντρόφων μας.

Το κίνημα αλληλεγγύης δεν περιμένει κανέναν καλοθελητή, αριστερό μεσάζοντα ή έμπορο ελπίδας να δώσει μεσοβέζικες νομικές λύσεις-προτάσεις που στην ουσία τους όμως είναι πολιτικές και προσβλέπουν στην άντληση πολιτικής υπεραξίας και την αφομοίωση και ενσωμάτωση των κινημάτων.

Η πραγματική πολιτική υπεράσπιση των συντρόφων μας είμαστε εμείς, το αυτό-οργανωμένο και αντιθεσμικό κίνημα αλληλεγγύης που δημιουργεί συλλογικά τις πραγματικές προϋποθέσεις υπεράσπισης και που σε τελική ανάλυση θα συγκρουστεί για να κρατήσει τους συντρόφους μας εδώ, όπως ακριβώς συγκρούστηκαν οι χιλιάδες των διαδηλωτών την πρωτομαγιά στο Μιλάνο ενάντια σ’ αυτό το καπιταλιστικό ξέπλυμα που ακούει στο όνομα EXPO.

Μια έκθεση που άφησε πίσω της 1,5δις έλλειμμα που θα πληρωθεί μέσω των αυξημένων δημοτικών τελών και φόρων, αναγκάζοντας τους κατοίκους του Μιλάνου κάτω από τη «συλλογική ευθύνη» των χρεών να πληρώσουν τα σπασμένα και να πουν κι ευχαριστώ γι’ αυτή τη «φαντασμαγορική» γιορτή σκανδάλων, διαφθοράς, εμπορικών συμφωνιών και οτιδήποτε άλλου θα καταπλακώσει τελικά τις πλάτες των προλετάριων και των απανταχού καταπιεσμένων.

Η συνέλευση αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές καλεί όλον τον κόσμο του αγώνα να στηρίξει την κατειλημμένη ΑΣΟΕΕ ως κέντρο αγώνα, να προγραμματίσει τις κινήσεις των επόμενων ημερών που είναι κρίσιμες, να αμφισβητήσει στην πράξη την «παντοδυναμία» των νόμων, των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, των διακρατικών συνεργασιών/κατασταλτικών μηχανισμών».