Καταδικάστηκε ο ηλικιωμένος καστανάς της Αριστοτέλους

15.12.2015

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή, είναι η καταδικαστική απόφαση για τον πλανόδιο καστανά της Πλατείας Αριστοτέλους που συνελήφθει πριν λίγες μέρες μετά από έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα, καθώς ξεσήκωσε τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ του ηλικιωμένου καστανά. Για το θέμα είχε υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό.

Ο ηλικιωμένος καστανάς που επί σειρά ετών πουλάει κάστανα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραπέμφθηκε να δικαστεί για άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και απείθεια. Γιαν την πρώτη πράξη κρίθηκε ένοχος, ενώ για την δεύτερη αθώος.

Κατά την απολογία του είπε πως είχε 5ετή άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου, η οποία έληξε το 2007, αλλά λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν την ανανέωσε. Σύμφωνα με όσα είπε ο ηλικιωμένος καστανάς, τα χρέη του προς το ΤΕΒΕ και την Εφορία είναι περίπου 150.000 ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε:

 «Δεν θέλω να χρωστάω. Μία άδεια θέλω να πουλάω κάστανα για να βγάλω ένα κομμάτι ψωμί. Είμαστε εννιά αδέλφια» είπε. Αρνήθηκε ότι εξύβρισε τους αστυνομικούς που ζήτησαν να τον ελέγξουν, τονίζοντας ότι στη διάρκεια του ελέγχου ζαλίστηκε κι έπεσε κάτω, ενώ, όταν συνήλθε, τους ακολούθησε κανονικά στο αστυνομικό τμήμα. «Τους γνωρίζω τους αστυνομικούς και με γνωρίζουν κι εκείνοι. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαιώματα στην Αστυνομία»

Νωρίτερα, αστυνομικός που επιλήφθηκε της υπόθεσης, κατέθεσε στο δικαστήριο «Δεχθήκαμε καταγγελία από πωλητή και πήγαμε να κάνουμε τον προβλεπόμενο έλεγχο. Δεν έχει άδεια από το 2007 (…). Μας πέταξε ένα ντοσιέ και μας είπε πάρτε δρόμο. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, αλλά άρχισε να φωνάζει περισσότερο και να μας πετάει κάστανα» και πρόσθεσε ότι αφού κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών, δέχθηκε να προσαχθεί στο τμήμα.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για άσκηση πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια, αλλά να αθωωθεί για απείθεια. Την εισήγηση του αποδέχτηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Μετά την ετυμηγορία, ο καστανάς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.