Καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές στον Ωρωπό

 Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε σήμερα, πρωί της Κυριακής 18 Ιουνίου, η θέα μερικών ανοικτών καταστημάτων στον Ωρωπό.

Μέχρι την ψήφιση του 4ου Μνημονίου, που υπέγραψε «επιτυχώς» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  ο Νόμος 4177/2013 όριζε ότι τα καταστήματα  μπορούν να παραμένουν προαιρετικά ανοικτά επτά συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο.

Πλέον, όμως, έγινε επέκταση για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως τουριστικές, καθώς αυτό αποτελεί ένα από τα περιβόητα «προαπαιτούμενα».

Στο κέντρο του Ωρωπού, όπου τα πάντα λειτουργούν «νομότυπα», έσπευσαν ορισμένοι επιχειρηματίες να οδηγήσουν τους εργαζόμενους τους στην υποχρεωτική εκδούλευση, επί της ουσίας, όλες τις Κυριακές του χρόνου, ξεκινώντας από σήμερα. Μόνο που παρέλειψαν μια λεπτομέρεια… ότι η συγκεκριμένη περιοχή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ.

Από τις 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που υπάρχουν στο κέντρο του Δήμου, οι 3 ήταν κλειστές, ενώ οι 2 ήταν ανοικτές χωρίς κανένα ενδοιασμό και καταπατώντας τα εργατικά δικαιώματα.

Αντίθετοι στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ωρωπού και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα χάσουν την προσαύξηση του 75%, καθώς οι Κυριακές θα χαρακτηριστούν, πλέον, εργάσιμες και θα παίρνουν το ρεπό τους μέσα στην εβδομάδα με αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών τους.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές κατά τη διευρυμένη τουριστική σεζόν, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές – εκτός από μία Κυριακή του Αυγούστου – την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο στις εξής περιοχές: Δήμος Αθηναίων, μέρος του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, μέρος του παραλιακού μετώπου στον Νότιο Τομέα Αθηνών (επιλεγμένες περιοχές σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, ‘Αλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα) και μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αυτά προβλέπονται, για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, στο σχέδιο νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία με τους θεσμούς και κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή προς ψήφιση.

Δηλαδή η συμφωνία αφορά μόνο επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Για την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών.

Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί που προβλέπονται στον νόμο 4177/2013 σχετικά με το μέγεθος και το είδος καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με αποφάσεις αντιπεριφερειάρχη (καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αλυσίδες, shop in a shop, outlet).

Στο μεταξύ, μετατροπές προβλέπονται και για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για την περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ποσού που δηλώνει ο οφειλέτης και του ποσού που βεβαιώνει ο πιστωτής. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των πρωτοδικείων όταν κρίνουν συμφωνίες επικύρωσης συμφωνιών όπου υπήρξε αμφισβήτηση απαίτησης από τον πιστωτή.

Ακόμη, διευρύνεται ο σκοπός των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να περιλαμβάνει εκτός από όσα προβλέπει ήδη η νομοθεσία, και η δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τέλος, σχετικά με τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημόσιων διαγωνισμών, θα επιτρέπεται, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, να μην είναι ηλεκτρονικοί οι διαγωνισμοί για δημόσια έργα, προκειμένου να ετοιμαστούν πλήρως οι απαραίτητες δομές για την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.

Διαβάστε σχετικά: Στην Αστυνομία οι δύο διευθυντές των σούπερ μάρκετ που άνοιξαν Κυριακή στον Ωρωπο

 

 

 

 

Comments are closed.