Καταρρέει οικονομικά το ΕΑΠ

19.10.2015

 

Στον «αέρα» η λειτουργία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή του διδακτικού προσωπικού με κίνδυνο να μην γίνουν τα μαθήματα για τους περίπου 30.000 φοιτητές του ιδρύματος. Η οικονομική κρίση χτυπάει στην καρδιά του ένα  θεσμό που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας   «Εθνος»,  ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε ένα μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για περίπου 200 άτομα, τα οποία εφόσον αναγκαστούν να φύγουν από το ίδρυμα θα καταρρεύσουν όλες οι λειτουργίες του, με δεδομένο ότι εργάζονται χρόνια εκεί και έχουν τεράστια εμπειρία.

 

 

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ.

 

 

Φέτος αποφασίστηκε μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές το ζητούσαν επιτακτικά. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να μειωθούν τα δίδακτρα στα 500 ευρώ για τις προπτυχιακές σπουδές και στα 650 ευρώ για τις μεταπτυχιακές, τα οποία όμως παραμένουν υψηλά με δεδομένη την οικονομική κρίση και την αδυναμία των φοιτητών να ανταποκριθούν. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί φοιτητές να μην κατορθώσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους..