Καταφθάνει απειλητικά το νέο ασφαλιστικό σχέδιο

22.11.2015

Τα πάνω κάτω έρχονται με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων ασφαλισμένων.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αυτή την εβδομάδα θα φέρει προς συζήτηση το σχέδιο για την αλλαγή του ασφαλιστικού, της ενοποίησης του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν νέο, υπέρ-φορέα κύριας ασφάλισης, και σύμφωνα με πληροφορίες αλλάζουν άρδην όλα στην ασφάλιση τουλάχιστον 1,5 ασφαλισμένων, κατά κύριο λόγο αγροτών, ελεύθερων επαγγελματικών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και δημοσιογράφων.

Μέσω του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης και της προώθησης νέου, κοινού για όλους τους ασφαλισμένους, κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου-μαμούθ εντός του 2016, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί σχέδιο επιβολής ενιαίων εισφορών που θα αφορούν τουλάχιστον στο 20% για την κύρια σύνταξη, όσο δηλαδή ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Επίσης το υπουργείο διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών την αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ώστε από το 13,33 να πάει στο 14,33% για τους εργοδότες, καθώς και κατά 0,5 με μια μονάδα για τους εργαζόμενους, ώστε να ανέρθει στο 7,17% ή 7,67%, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να αντιδρούν εντονότερα από ότι τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου των δανειστών.

Μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές -εκτός από τον ΟΓΑ και το ΟΑΕΕ- αναμένεται να επιφέρει και η απαίτηση των δανειστών (που έχει καταγραφεί ως υποχρέωση της κυβέρνησης στο τρίτο μνημόνιο) για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, σε μια σειρά Ταμείων, όπως το ΕΤΑΠ ΜΜΕ αλλά και το ΕΤΑΑ.