Καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος Ολάντ

22.10.2015

 

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί, από σήμερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ θα μιλήσει και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πανηγυρική συνεδρίαση.

 

 

Οι διαχρονικές φιλικές ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από κοινούς αγώνες χρόνων και κυρίως μέσα από την κοινή μας πορεία στην μεγάλη  οικογένεια της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.  Οι σχέσεις του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Γάλλο Πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εσταίν έμειναν στην ιστορία, καθώς σημάδεψαν την πορεία της χώρας.  Από τότε μέχρι σήμερα οι Γάλλοι αποδείχτηκαν έντιμοι σύμμαχοί μας και οι σχέσεις μας διέπονται από αμοιβαία κατανόηση και συμπόρευση  στο πλαίσιο της κοινής μας  ευρωπαϊκής μας πορείας.

 

 

Η Γαλλία είναι η σταθερή εκείνη σύμμαχός μας η οποία και την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας στέκεται διαρκώς και αταλάντευτα στο πλευρό μας, αποτρέποντας τα χειρότερα συγκρατώντας τις ακρότητες  του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και ομάδας βορειοευρωπαίων μελών της Ε.Ε. για grexit.

 

 

 Η επίσκεψη του κ. Ολάντ έχει διττό στόχο. Πρώτον, ως ο κύριος σύμμαχος της χώρας στην Ε.Ε., έρχεται να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός επώδυνο μνημονίου το οποίο υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και να καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η πορεία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα καταστεί προβληματική και σε πολύ μεγάλο βαθμό  απρόβλεπτη, με το φάσμα της οριστικής  χρεοκοπίας σχεδόν δεδομένο. Παράλληλα θα υποστηρίξει ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε κάθε βήμα της για να την στηρίξει και να την ενισχύσει πολιτικά και οικονομικά στο πλαίσιο της ΕΕ.

 

 

 Είναι φανερό ότι η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο στην Ε.Ε. ενισχύοντας την διπλωματία της στη λεκάνη της Μεσογείου, ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι στη γερμανική παντοκρατορία της καγκελαρίου Μέρκελ  και του κ. Σόιμπλε.

 

 

H επίσκεψη Ολάντ έρχεται να σηματοδοτήσει το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς αναμένεται να υπογράψουν στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κοινή διακήρυξη συνεργασίας   σε πολλούς τομείς.

Το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση. Κυβερνητικές πηγές, όμως, τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

 

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

 

  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

 

 

  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.α.

 

  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

 

 

Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ  στην Αθήνα  μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παρασημοφόρηση, ένα άτυπο κοινό υπουργικό συμβούλιο με στελέχη των δύο κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας, δείπνο στην Προεδρία, επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνέντευξη Τύπου, ομιλία, επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Πανεπιστήμιο.

 

 

Άτυπο κοινό υπουργικό Συμβούλιο

 

Συγκεκριμένα, από την ελληνική πλευρά αναμένεται να είναι οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Καμμένος και πιθανότατα η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

 

Τον κ. Ολάντ θα συνοδεύουν η Ségolène ROYAL υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat VALLAUD-BELKACEM υπουργός Παιδείας, ο Michel SAPIN υπουργός Οικονομικών, η Fleur PELLERIN υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας και ο Harlem DÉSIR, γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

 

Ομιλία  στη Βουλή

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος το μεσημέρι της Παρασκευής θα απευθυνθεί και στους Έλληνες βουλευτές, από το βήμα της Ολομέλειας. Στη συνέχεια το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, όπου αναμένεται ο κ. Ολάντ να κάνει και μία σύντομη ομιλία.

 

Συνοδεία 70 επιφανών επιχειρηματιών της Γαλλίας

 

Ο  κ. Ολάντ, όμως εκτός από τους Γάλλους υπουργούς, θα συνοδεύεται από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος, που υπήρξε -όπως έχει παραδεχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας- ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους της χώρας μας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, θα επιδιώξει να εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

 

Δρακόντεια μέτρα

 

Δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του Γάλλου Προέδρου και της συνοδείας του κατά την παραμονή του στη χώρα μας. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο στο οποίο θα μετέχουν πάνω από 2.500 χιλιάδες αστυνομικοί που θα σχηματίσουν μια ομπρέλα προστασίας. Οι δρόμοι από όπου θα περάσει ο κ. Ολάντ θα κλείνουν αρκετή ώρα πριν και οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί.