29.1.2016
Μεγάλη πρεμούρα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να κατεβάσει την παράσταση που βασίζεται στα κείμενα του Σάββα Ξηρού. Τείνει να γίνει μείζον εθνικό θέμα. Εξίσου όμως εντυπωσιακές είναι και οι απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμου Μπαλαούρα στο Βήμα Fm για τον ανθρωπιστικό ρόλο της 17ης
«Είναι πολύ άσχημο πράγμα. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά, να κατεβαίνουν έργα» ανέφερε ο κ. Μπαλαούρας.
Ερωτηθείς αν ένα έργο βασισμένο σε κείμενα του Γιώργου Ρουπακιά θα είχε το ίδιο δικαίωμα, απάντησε: «Τυπικά έχει δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Όταν προάγεις ας πούμε την βία και ιδιαίτερα την ανεξέλεγκτη βία, την φασιστική… Με ποια έννοια λέω ανεξέλεγκτη; Ότι μιλάς, ας πούμε, για εθνοκαθάρσεις κτλ».
Στην ερώτηση ποια είναι η διαφορά με τον Σάββα Ξηρό υπογράμμισε: «Είχε μια άλλη ταυτότητα, κακώς, δεν υποστηρίζω τίποτα. Δεν είναι το ίδιο. Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου».
«Γενικά σας λέω, ένα λαθεμένο ιδεώδες, σας το ‘πα, δεν υποστηρίζω τίποτα απ’ αυτά. Απλώς είχαν μία αντίληψη μιας κοινωνίας με τελείως διαφορετική… Μιας καλής κοινωνίας, εν πάση περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν. Ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο, δεν είναι ο κακός ο συγκεκριμένος, που είναι ο τραπεζίτης, ο καπιταλιστής» σημείωσε και συνέχισε:
«Απλώς η αξία είναι ριζικά αναφαίρετο δικαίωμα, αλίμονο, δηλαδή ο άνθρωπος οτιδήποτε και να ‘ναι, δεν μπορεί να σκοτώσει. Και δολοφόνοι ειδεχθείς, ας πούμε κτλ., δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης μάλλον. Αλλά λέω άλλο πράγμα: κακώς είχαν ένα σκεπτικό, που δεν στέκει με τίποτα, όμως είχαν μια διαφορετική αντίληψη. Δηλαδή, αυτές οι οργανώσεις μιλούσαν για κάποια συγκεκριμένα άτομα-κόμβους για να δημιουργήσουνε μια ταραχή, να ξεσηκωθούνε οι μάζες να πάρουν την εξουσία. Οι Δίδυμοι Πύργοι ή το ISIS μοιάζουνε πολύ, με αυτό που έλεγα, με το φασιστικό κίνημα».
Ερωτηθείς αν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία τόνισε: «Όχι, ούτε αυτό είπα, είπα ότι είναι καταδικασμένα αυτά. Μα, πρέπει να κάνουμε κάποιες διαφορές. Διότι, η φασιστική ιδεολογία έχει μία εξολοθρευτική, μαζική αντίληψη των πραγμάτων. Ο Χίτλερ καθάριζε, ας πούμε, όχι μόνο Εβραίους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, εκείνο και τ’ άλλο. Αυτό έχει μια τεράστια διαφορά, κατά την γνώμη μου, που βεβαίως μπορεί να μου πείτε ότι και εκείνοι έναν άνθρωπο να σκοτώσουν, πάλι είναι ειδεχθές, δεν είπα το αντίθετο. Αλλά σαν αντίληψη, δεν υποστηρίζω καμία απ’ αυτές».