Καφεΐνη: Μια ψυχοδιεγερτική ουσία

Γράφει η Άννα Στίλλο

Καφεΐνη ονομάζεται η ουσία(το αλκαλοειδές) της ξανθίνης που βρίσκεται σε διάφορα φυτά, όπως οι σπόροι καφέ, κακάο, τα φύλλα τσαγιού, το γκουαρανά. Μπορεί να προστεθεί σε διάφορα αλκοολούχα και μη ποτά, καθώς και σε φάρμακα.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες κι αναλύσεις για την καφεΐνη και τις επιδράσεις της σε όσους την προσλαμβάνουν ημερησίως ή σε τακτική βάση. Έτσι, η καφεΐνη:

  • δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν φτάνει στον εγκέφαλο, η πιο εμφανής επίδραση είναι η εγρήγορση. Θα αισθανθείτε πιο ξύπνιοι και λιγότερο κουρασμένοι.
  • χρησιμοποιείται σε παυσίπονα, αφού καταπραΰνει την αγγειακή κεφαλαλγία όταν συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και σε διαιτητικά χάπια για να διεγείρει τον μεταβολισμό.
  • ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και την πνευματική εγρήγορση καθώς και την αντοχή σε αερόβιες ασκήσεις.
  • μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον και κατά 28% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, όπως αναφέρουν οι έρευνες. Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση η κατανάλωσή της να περιορίζεται σε λογικά πλαίσια (2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως).
  • ο καφές περιέχει και γνωστές αντικαρκινογόνες ουσίες, όπως η καφεστόλη (cafestol) και η καχεόλη (kahweol), που είναι διτερπένια με εξακριβωμένα αντικαρκινογόνο δράση (σε πειραματόζωα). Ατυχώς, τα ίδια διτερπένια θεωρούνται υπεύθυνα για την αύξηση της LDL-χοληστερόλης.
Ο καφές είναι το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο. Τον απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας και σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Είναι ένα ρόφημα, το οποίο παράγεται από αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρο. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο. Προς αποφυγή των συμπτωμάτων της επίδρασης της καφεΐνης, υπάρχει ο ντεκαφεϊνέ. Είναι καφές από τον οποίο, με συμπληρωματική επεξεργασία, έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη.

Οι αρνητικές επιδράσεις της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης είναι το αυξημένο άγχος και η αυξημένη επιθυμία φαγητού καθώς και η κακή ποιότητα ύπνου, οι στομαχικές διαταραχές, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και το τρέμουλο.

Η απότομη διακοπή πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε στερητικό σύνδρομο, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως ιατρική πάθηση. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η δυσφορία μαζί με κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Κάποια επίσης, μοιάζουν με αυτά της γρίπης όπως ναυτία, εμετός, μυϊκός πόνος, δυσκαμψία.

Extra info: Αναφέρεται ενδεικτικά η περιεκτικότητα της καφεΐνης στα πιο γνωστά ροφήματα

Ρόφημα

Καφεΐνη(mg)
Καφές φίλτρου (200ml) 145
Freddo Cappuccino/ Freddo Espresso (200ml) 120
Ελληνικός διπλός (140ml) 115
Στιγμιαίος ζεστός (200ml) 110
Φραπέ (200ml) 106
Cappuccino (150ml)/ Espresso (30ml) 60
Τσάι 190 φλιτζάνι ml 50
Ενεργειακά ποτά
(με πρόσθετη καφεΐνη ή γκουαράν) ποτήρι 250ml
 

28-87

Κακάο ρόφημα 16
Αναψυκτικό τύπου cola 250 ml 30
Σοκολάτα μαύρη κομμάτι 50g 5.5-35.5