ΚΕΠ Υγείας Ωρωπού: Ημερίδα με θέμα: «Γνωριμία με την Ειδική Αγωγή και τους γονείς των παιδιών που ανήκουν σε αυτήν»

Το Σάββατο το βράδυ 13/1/17 οργανώθηκε η πρώτη ημερίδα στον Δήμο Ωρωπού, που αφορούσε την γνωριμία με την ειδική αγωγή και τις οικογένειες των παιδιών αυτών. Την ημερίδα αυτή διοργάνωσε το ΚΕΠ  ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΩΠΟΥ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωρωπού και την συγγραφέα, Μαίρη Κασαμπαλάκου.

Η αίθουσα του ΓΕΛ Σκάλας Ωρωπού, γέμισε από νωρίς παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, δείχνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, σε ανάλογες ημερίδες ενημέρωσης που αφορούν ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Οι ομιλητές με απλή κατανοητή γλώσσα, δίχως δύσκολες ιατρικές ορολογίες, περιέγραψαν τις κατηγορίες που «ορίζουν» το γενικότερο  όρο της ειδικής αγωγής (δυσλεξία, διάσπαση  ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές λόγου, κλπ), το φάσμα του αυτισμού και τις συνέπειες στην ζωή των παιδιών αυτών, αλλά εξήγησαν και τα κοινωνικά κυρίως προβλήματα που αφορούν τα ίδια και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα,  θέτοντας θέματα κοινωνικού ρατσισμού και εναρμόνισης με την κοινωνία.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο κ. Καυκόπουλος Σπύρος, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας Και Παιδείας του Δήμου Ωρωπού, και η Αλεξανδράτου Αντριάνα, Πρόεδρος της Δημοτικής Επτροπής Παιδείας, έθεσαν τις ανάγκες στήριξης του Ειδικού Σχολείου που λειτούργει στον Δήμο μας, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας νέας δομής για μεγαλύτερα παιδιά, ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, γονείς των παιδιών αυτών, και πάντα  σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έγινε κατανοητό πως, μετά από συντονισμένες ενέργειες που έχουν ξεκινήσει για δεύτερη φορά, όσο διοικεί η Δημοτική Αρχή του κ. Θωμά Ρούσση, είμαστε αισιόδοξοι πως βρισκόμαστε σε θετική κατεύθυνση, και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Των κύκλο των ομιλιών συμπλήρωσαν η κ. Αγγελούση Βασιλική κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας αλλά και όλης της διοργάνωσης, η κ. Κατσούγκρη Αναστασία, Ειδική Παιδαγωγός, η κ. Γράβαλου Χριστίνα, Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Χαλκουτσίου, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαλκουτσίου κ. Χριστίνα Μαρινοπούλου και η κ. Κυριακάκη Ανθίππη, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Νέων Παλατίων.

Φυσικά μίλησε και η κ. Κασαμπαλάκου Μαρία, συγγραφέας και  μητέρα που ζει το πρόβλημα καθημερινά και αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την επανέναρξη των προσπαθειών της δημιουργίας νέας Δομής στον Δήμο μας.

Εξαιρετικά συγκινητική ήταν η στιγμή, που μητέρες από αυτές τις οικογένειες μας περιέγραψαν στιγμές της καθημερινότητα τους ζώντας με αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά, τον δύσκολο και επίπονο αγώνα που δίνουν στο ανύπαρκτο και απρόσωπο χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει το ελλιπές  κράτος πρόνοιας και η δύσκολη αποδοχή στο κοινωνικό περίγυρο και την τοπική κοινωνία.

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαραβέλια Σαρκίρη Αναστασία και Τόλιας Μιχάλης.

Θεωρούμε πως έγινε  μία αρχή, ένα πρώτο βήμα, αψηφώντας την προκατάληψη μιας κλειστής κοινωνίας,  να μιλήσουν και  να  πάρουν  οι γονείς το μέλλον των παιδιών τους στα χέρια τους, έτσι ώστε να τα βοηθήσουν και ο Δήμος να  είναι δίπλα  αρωγός σε αυτό τον αγώνα, όπως έμπρακτα αποδεικνύεται.

Τα παιδιά με Αναπηρία ή και με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες δεν έχουν ανάγκη τον οίκτο μας. Έχουν ανάγκη την αποδοχή μας, την αγάπη μας και την στήριξη μας.

Το Κε.Π. Υγείας Ωρωπού, θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στο Δημότη και να προάγει την υγεία κατά το μέγιστο δυνατό, μέσα από συνεχείς δράσεις σε συνεργασία με τους ιατρούς-παρόχους.

Τηλ. Επικοινωνίας : 22950-30004

Ε-mail : kepygeiasoropou@gmail.com

Από το Γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού