Κινδυνεύουν οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες

17.6.2016

Η δουλειά τρώει τον αφέντη. Πόσο μάλλον την υγεία της υγεία της γυναίκας. Αυτό έδειξε αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία  οι γυναίκες που εργάζονται περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές παθήσεις από τους άνδρες.

Το να δουλεύεις πολύ στοιχίζει πολύ ακριβά στην υγεία, ειδικά στην υγεία των γυναικών. Αυτό αποκαλύπτει αμερικανική έρευνα που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο έγκριτο Journal of Occupational and Environmental Medecine (JOEM). Αποκάλυψαν ότι οι υπερωρίες είναι επικίνδυνες για την υγεία όλων, αλλά κυρίως των γυναικών.

Για να διαπιστώσουν αν η ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών συνδέεται με τα πολύωρα ωράρια, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες από 32 χρόνια. Από το 1978 ως το 2009. Οι εθελοντές απάντησαν σε πολλά ερωτηματολόγια για τις συνθήκες δουλειάς τους και για την κατάσταση της υγείας τους. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι εργάζονται μεταξύ 41 και 50 ώρες την εβδομάδα, το 13% απάντησε ότι εργάζεται μεταξύ 51 και 60 ώρες την εβδομάδα και το 3% απάντησε ότι εργάζεται πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας απέδειξαν ότι οι υπερωρίες που γίνονται επί μεγάλο χρονικό διάστημα διευκολύνουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων: καρδιακά νοσήματα, καρκίνοι (πλην των καρκίνων του δέρματος), αρθρίτιδα, διαβήτη, πνευμονικές παθήσεις, άσθμα, κατάθλιψη και υπέρταση.

«Τα συμπεράσματα που αφορούν τις γυναίκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά» ανέφερε ο καθηγητής  Allard Dembe, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας και επικεφαλής της έρευνας.
«Οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ωράρια εργασίας και στην ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακού προβλήματος, αρθρίτιδας, διαβήτη», προσθέτει ο ειδικός.
Και ποιά είναι η αιτία;

«Είναι το στρες που προκαλείται από την χρήση του χρόνου. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν πολλούς ρόλους, νιώθουν τα αποτελέσματα μιας βαριάς δουλειάς. Και αυτό ανοίγει την πόρτα σε πολλές παθολογίες», δηλώνει ο γιατρός Dembe.

Οι άνδρες, αντίθετα, δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Είτε εργάζονται 30 ώρες ή πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα, δεν είναι εκτεθειμένοι σε χρόνια νοσήματα, εκτός από την αρθρίτιδα. Υπάρχει, μάλιστα, και ένα ειδικό δεδομένο στην έρευνα που αποκαλύπτει ότι όσοι εργάζονται μεταξύ 41 και 50 ώρες την εβδομάδα σε γραφείο κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακά προβλήματα, πνευμονικά ή κατάθλιψη από εκείνους που εργάζονται …40 ώρες ή λιγότερο.