Κινητικότητα για το προσφυγικό

 8.2.2016

Στη Λέσβο ο Μητσοτάκης

Στη Λέσβο μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για το προσφυγικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια, όπου και θα ενημερωθεί από τους αρμοδίους.

Επίσης, θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη Κεντρική Ευρώπη  ο Ξυδάκης

Με στόχο να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης θα πραγματοποιήσει από σήμερα, Δευτέρα, επισκέψεις σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στον προσφυγικό διάδρομο.

Πρώτος σταθμός του κ. Ξυδάκη θα είναι η Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δρ Μίχαελ Λίνχαρτ.

Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβάν Κορτσόκ.

Η περιοδεία του κ. Ξυδάκη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πιντέρ, τον υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τακάς Σομπόλς Φέρεντς, καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας Λεβέντε Μαγιάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στόχος της περιοδείας του κ. Ξυδάκη είναι να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, από κοινού με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex και ότι την ίδια στιγμή, όμως, δεν βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και των διεθνών συνθηκών.

Επίσης, ο Νίκος Ξυδάκης θα επισημάνει τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό (τη διάσωση, σε συνεργασία με τη Frontex, περισσοτέρων από 105.000 ανθρώπων) και θα ζητήσει την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την από κοινού διαχείριση της ιστορικής κρίσης, με αναλογικότητα και αλληλεγγύη.

Ακόμη, θα ζητήσει, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, την περαιτέρω συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, υλική και ηθική, «η οποία βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με κάθε σκέψη για άρση της Ζώνης Σένγκεν, σφράγισμα των συνόρων και ύψωση ενός νέου Σιδηρού Παραπετάσματος, που θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο το ιστορικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 Συνάντηση Μουζάλα – ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ σήμερα στο πλαίσιο των επαφών του με τα κόμματα και τους φορείς ο Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μουζάλας θα συναντηθεί με την ΚΕΔΕ για να συζητήσουν για τα hot spots και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό πρόβλημα