Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας

2.11.2015

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Αττικόν για το πρόβλημα της υποστελέχωσης που οδηγεί σε κλείσιμο τμημάτων, το αδιέξοδο του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων στις ΜΕΘ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Τεράστιες διαστάσεις έχει η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, που προκαλεί την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων με αποτέλεσμα να κλείνουν ολόκληρα τμήματα .

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός η κυβέρνηση είναι πολύ καλά ενημερωμένη για την κατάσταση στην υγεία. Η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις και να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και νοσηλεία είναι ένα θέμα που απασχολεί. Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν και πολύωρες αναμονές όχι μόνο στα επείγοντα αλλά και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ο κ. Ξάνθος τόνισε πως «Πολλές φορές υφίστανται και εκμετάλλευση κατά τη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας και αυτό επίσης το ξέρουμε» και πρόσθεσε ότι «Έχουμε την πολιτική βούληση και τη φιλοδοξία να την αλλάξουμε. Όχι ριζικά και γρήγορα, γιατί αυτό ξέρουμε δεν είναι εύκολο αλλά με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα. Σήμερα όντως είναι πάρα πολύ οριακή η κατάσταση».

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για τον διαρκή κίνδυνο μπλακ άουτ στην υγεία, κάτι που επισημαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί λέγοντας πως «αν δεν καταφέρουμε πολύ γρήγορα να προσθέσουμε μια κρίσιμη μάζα προσωπικού».

Ο κ. Ξάνθος δεσμεύτηκε πως η παράταση που δόθηκε στους 1.000 περίπου εργαζομένους μέχρι τις 31/12 θα επεκταθεί, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι σχετικά με την ενίσχυση μόνιμων προσλήψεων στο σύστημα δεν κατέστη δυνατή. καθώς υπήρχε ένα 9μηνο μη κανονικότητας για τη χώρα και όλα ήταν στον αέρα.