Κλάους Ρέγκλινγκ: Τήρηση των μέτρων για συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στην πορτογαλική εφημερίδα “Dario Economico” εκφράζει την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Αισιόδοξος φαίνεται στην προοπτική ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ καθώς θεωρεί ότι μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή ένωση. Ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει καμιά κυβέρνηση δεν έκανε λόγο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν αλλάξει άποψη. Θέλουν να παραμείνουν όλες οι χώρες. Παράλληλα όμως θέλουν όλες οι χώρες με προβλήματα, που έλαβαν χρηματοοικονομική στήριξη, να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση μέσω των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου χρειάζεται. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα».

Σχετικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα επισημαίνει: «Η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο, αλλά δεν βρίσκεται στο τέλος της διαδικασίας. Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να προχωρήσει μέχρι τέλους και να ανακτήσει έναν καλό δείκτη ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο δείκτης ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Επομένως, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει σε αυτό το δρόμο, αλλά και προς το συμφέρον της ευρωζώνης». Προσθέτει επίσης ότι «αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα υπέφερε».

Στην ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα διακοπής του προγράμματος προσαρμογής από το κόμμα που θα κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά: «Είναι σαφές ότι η τρόικα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση. Αυτή είναι η κανονική διαδικασία, έχουμε δημοκρατία, πρέπει να περιμένουμε για το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην κάνουμε εικασίες για το τι γίνεται προεκλογικά».