Κλείνει η Softex – Στο δρόμο 200 εργαζόμενοι

15.1.2016

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου, θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση των περίπου 200 εργαζομένων αποφάσισε η πολυεθνική Bolton Group.

Έντονη η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας που καταγγέλλει την πολυεθνική και προειδοποιεί πως «σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου».

Μιλώντας για «καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία», το υπουργείο κατηγορεί την πολυεθνική ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Ιούλιο του 2015 σε μονάδα του εργοστασίου και τις μικρές αποζημιώσεις που πήρε από τις ασφαλιστικές, ώστε να προχωρήσει στο λουκέτο της Softex.

Η ουσία είναι ότι καμία εταιρία δεν μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα μας κάτω από το επιχειρηματικό καθεστώς που υπάρχει. Η μεγάλη φορολογία και οι αντιεπενδυτική νομοθεσία καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα κάθε προσπάθειας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Πληροφορηθήκαμε ότι η πολυεθνική εταιρεία BOLTON GROUP με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την BOLTON HELLAS AEBE, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της SOFTEX (ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ), δημιουργώντας ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία και αφήνοντας στον δρόμο όλους τους εργαζόμενους, περίπου 200.

» Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της SOFTEX που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.

» Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

» Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της SOFTEX, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.