Κλείνουν 80 Μουσεία-Καταστροφική η αδιαφορία της κυβέρνησης και για τον ελληνικό πολιτισμό

H χώρα μας θεωρείται η κοιτίδα του πολιτισμού. Η  χώρα του πνεύματος  και του ανθρωπισμού. Κάθε γωνιά και ένα μνημείο. Εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία κοσμούν την επικράτειά της. Είναι ο πλούτος της και η υπεραξία που μπορεί να την βγάλει από την  οικονομική κρίση ως όχημα για την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη σε αυτό τον ανεκτίμητο θησαυρό. Στην μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Την απαξιώνει και στερεί έσοδα από το κράτος.

Σύμφωνα με καταγγελία του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη πάνω από  80 Μουσεία παραμένουν κλειστά ενόψει καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου δυσφημώντας τη χώρα μας.

Αιτία οι υπάρχουσες δυσλειτουργίες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού, υποχρηματοδότησης και αδιαφορίας της Κυβέρνησης.

Σε μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, κι εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κλείνουν 80 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και συλλογές σε ολόκληρη τη χώρα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει!

Ο Πρωθυπουργός, στο τέλος του 2016, εξήγγειλε στη Νίσυρο 200 προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων για τη φύλαξη Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Όχι μόνο δεν τήρησε την υπόσχεσή του αλλά το Μουσείο της Νισύρου είναι κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) ακύρωσε προγραμματισμένο (για τις 06/07) δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Έτσι, μέχρι να επαναπροκηρυχθεί κα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε ένα μπουκάλι νερό!

Είναι  προφανές και αυτονόητο ότι στην Ελλάδα, ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι αλληλένδετοι. Τα Μουσεία μας, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι θα έπρεπε να είναι ενεργές και αυτοτελείς πολιτιστικές μονάδες ώστε να μπορέσουν να αναβαθμιστούν, να προσελκύσουν περισσότερο κοινό, να τονώσουν την δραστηριότητά τους. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε πεδία όπου συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά, όπως στον τομέα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο διαρκώς εξαγγέλλεται από την Υπουργό Πολιτισμού αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, παρατηρείται μείωση των επισκεπτών κατά 7,3%, ενώ οι εισπράξεις από εισιτήρια, για την ίδια χρονική περίοδο, ανέρχονται σε 2.134.319 ευρώ. Παρακαλούμε, όπως, επιβεβαιώσετε εάν αυτά είναι τα τελικά στοιχεία του έτους.

Είναι επιτακτική ανάγκη, θέμα δημοσίου συμφέροντος, να αλλάξει ο τρόπος  λειτουργίας των χώρων που στεγάζουν και προβάλουν την ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική μας κληρονομιά. Η σημερινή κατάντια τους να φυτοζωούν λόγω έλλειψης πόρων, περιορισμένης τεχνογνωσίας και έλλειψης ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την αναβάθμισή τους, περιορίζει την επισκεψιμότητα και στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος.

Αυτά αναφέρει με ερώτησή του, στη Βουλή,  προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, ο κ. Αυγενάκης. Το ερώτημα είναι ακούει κανείς στη κυβέρνηση; Υπάρχει περίπτωση να ανατρέψει αυτή την αρνητική εικόνα; Ή ελέω κρίσης όλα βρίσκουν απάντηση με το να μπαίνουν κάτω από το χαλί;