Κλειστά σύνορα αποφασίζουν στη Σύνοδο – Απέραντο hotspot η Ελλάδα

7.3.2016

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα κλειστά σύνορα των Βαλκανίων είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι 28 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν η οδός των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε «πάρκινγκ» προσφύγων-μεταναστών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέτει υπό αμφισβήτηση το συμπέρασμα της Συνόδου τονίζοντας τη διαφωνία της να αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών ότι η δυτική μεταναστευτική βαλκανική οδός είναι «κλειστή».

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα ζητήσει να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα θέσει το αίτημα να ξεκινήσει άμεσα το σχέδιο επανεισδοχής, έτσι ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες-μετανάστες.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή» και η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το θέμα των κυρώσεων το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «Θα δούμε αν θα το θέσουμε».

Ξεκάθαρος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,, με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Το οριστικό τέλος της πολιτικής “προώθησης των μεταναστευτικών ροών” και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους».

 «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Η Ε.Ε. έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, με το συνολικό ποσό την τριετία 2016-2018 να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος από αυτό το κονδύλι προορίζεται για την Ελλάδα, την οποία έχει κτυπήσει η ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Στην επιστολή του ο κ. Τουσκ επισημαίνει ότι «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών», και ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.