Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ύστερα από πρόσκληση κατοίκων και εθελοντών της ΜΑΚΙΠ

Κλιμάκιο της ΤΟ Βορείου Τομέα της ΚΟΑ με επικεφαλής τον Κώστα Γιαννόπουλο Γραμματέα της ΤΕ, τον Μιχάλη Χασιώτη επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού» και τον Νίκο Κατρά μέλος του ΤΓ Βορείου Τομέα, επισκέφθηκαν την Ιπποκράτειο Πολιτεία την προηγούμενη Τετάρτη, έπειτα από πρόσκληση κατοίκων της περιοχής και των εθελοντών της ΜΑΚΙΠ (Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκρατείου Πολιτείας).

Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε η τεράστια καταστροφή φυσικού πλούτου και οι ζημιές σε κατοικίες που έχει συντελεστεί στην περιοχή αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη βουλή για έργα πρόληψης που προηγήθηκαν της πυρκαγιάς και λόγω αυτών δεν κάηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Στη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με την εθελοντική ομάδα της ΜΑΚΙΠ, ήταν έκδηλη η οργή και η αγανάκτηση για την καταστροφή στην περιοχή. Με βάση τις εκτιμήσεις περισσότερο από τα 2/3 του δάσους έχει καεί, δηλαδή περίπου στα 4000 στρέμματα, και με την μέχρι τώρα αποτίμηση πάνω από 100 κατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες και μικρές ζημιές δηλαδή έχουν χαρακτηριστεί κόκκινες ή κίτρινες. Μέσα από τις περιγραφές των κατοίκων για τις δραματικές ώρες της πυρκαγιάς γίνονται φανερά τα τεράστια κενά στην πρόληψη – αντιπυρική θωράκιση, και στο ανύπαρκτο σχέδιο δασοπυρόσβεσης.

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες για τις λιγοστές δυνάμεις της πυροσβεστικής, τα ελλιπή μέσα, το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν μονάδες πυροσβεστικής ακόμα και από τον Έβρο που δυσκολεύονταν να βοηθήσουν αποτελεσματικά λόγω μη γνώσης της περιοχής. Το αποκορύφωμα ήταν ότι στη διάρκεια της πυρκαγιάς τα οχήματα τόσο της πυροσβεστικής όσο και των εθελοντών ξέμεναν από νερό λόγω της ελλιπούς συντήρησης και βλαβών στα αντλιοστάσια και της διακοπής του ρεύματος καθώς οι όποιες πεπαλαιωμένες γεννήτριες δεν λειτουργούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μολονότι υπάρχει μέσα στο δάσος η λίμνη Μπελέτσι από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί γιατί οι αντλίες δεν λειτουργούσαν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους είναι σοβαρές οι ευθύνες του Δήμου Ωρωπού και της Πολιτικής Προστασίας γιατί οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό των υπολειμμάτων καύσιμης ύλης από τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Μήδεια» τον περασμένο χειμώνα, τις εγκατέλειψαν παράπλευρα των δρόμων με αποτέλεσμα λόγω της ξήρανσης να δημιουργήσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάφλεξης. Οι κάτοικοι τόνισαν ιδιαίτερα ότι έξι μήνες μετά κι ενώ οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν με τραγικό τρόπο, ακόμα και σήμερα κανένας υπεύθυνος δεν έχει απαντήσει στις γραπτές αναφορές τους προς τους αρμόδιους της τοπικής διοίκησης.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε και ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα του χειμώνα είναι δραματικές οι εκκλήσεις των κατοίκων για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς μολονότι ο καιρός είναι ακόμα καλός δεν γίνονται τέτοιου είδους έργα. Ο κίνδυνος πλημμυρών είναι τεράστιος, κινδυνεύει ο οικισμός της Ιπποκρατείου Πολιτείας, καθώς και οι Αφίδνες όπου ο Χάραδρος, το μεγαλύτερο ρέμα της περιοχής, κατεβαίνει από το καμένο βουνό και καταλήγει σε σχολικό συγκρότημα μέσα στο αστικό ιστό. Το οδικό δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση και χρίζει άμεσης επισκευής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης και καθίζησης σε πολλά σημεία λόγω του ότι οι δρόμοι είναι πια εκτεθειμένοι σε υπερχειλίσεις και πλημμύρες, ως συνέπεια της καταστροφής του δάσους.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοι διεκδικούν άμεση αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά, όχι μόνο για τα οικήματα τους αλλά και για τις καταστροφές των βοηθητικών χώρων, των κήπων και των αποθηκών καθώς και να αποζημιωθεί το κόστος του καθαρισμό τους και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

Οι εθελοντές της ΜΑΚΙΠ που στη διάρκεια της πυρκαγιάς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να σώσουν μέρος του δάσους και κατοικίες ζητούν ενίσχυση του εξοπλισμού τους καθώς είναι απαρχαιωμένος.

Συμπαράσταση του ΚΚΕ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους κατοίκους, η οποία άλλωστε αποτυπώθηκε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή με την παρουσία μελών και φίλων του Κόμματος καθώς και των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αναδείχθηκαν μέσα από την συζήτηση οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής. Επιπλέον οι σοβαρές ελλείψεις της πυροσβεστικής σε μέσα και προσωπικό. Αναδείχθηκε η βασική αιτία, που είναι η αντιμετώπιση του φυσικού πλούτου ως πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη τα μέλη του κλιμακίου αφού τόνισαν πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυο και συμπαραστάτης των κατοίκων στις διεκδικήσεις τους με όλες του τις δυνάμεις και αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, κάλεσαν τους εθελοντές και τους κάτοικους να συμμετέχουν στην σύσκεψη – συζήτηση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» που οργανώνουν οι ΚΟ Ωρωπού και Διονύσου-Βορείων Χωριών την Τετάρτη 15/9/2021, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Αφιδνών.