Κοινωνική πολιτική εφαρμόσιμη και αποτελεσματική στο Δήμο Ωρωπού

Βιώνουμε πρωτόγνωρες οικονομικές συγκυρίες λόγω της πανδημίας, οι οποίες οδηγούν σε πολυεπίπεδη κρίση. Τόσο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς,  όσο και για αυτούς που συνέταξαν οι ΟΤΑ, με αρκετή δυσκολία.

Οι πολίτες, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αναζητούν ανάσες επιβίωσης και επιθυμούν μέτρα στήριξης, όπως μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν δυνάμεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της κρίσης.

Οι Δήμοι από την πλευρά τους προσπαθούν να σταθούν όρθιοι με μέτρα στήριξης των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, χωρίς να οδηγηθούν σε ελλείμματα, χρεοκοπίες και επιτηρήσεις. Καταστάσεις καθόλου ευχάριστες που προκαλούν λειτουργική ασφυξία.

Όπως φαίνεται, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο προϋπολογισμός του Δήμου Ωρωπού. Μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην κοινωνική πολιτική και στην αποφυγή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας του Δήμου.

Η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τον σκόπελο. Γεγονός που οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να πάρει αποφάσεις με σύνεση, μεθοδικότητα και σταθερό βηματισμό, μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Με βάση τις αποφάσεις 142/2017 και 35 /2020 που αφορούν μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη και μπορούν να ενταχθούν πολίτες και επιχειρήσεις, ο Δήμος Ωρωπού συνεχίζει να δίνει ανάσα χωρίς να προχωρήσει σε αυξήσεις.

Κανένας Δήμαρχος δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει τους δημότες του. Οφείλει όμως να προστατέψει το Δήμο και να τον κρατήσει βιώσιμο, ώστε να μπορεί να στηρίξει και τους πολίτες. Η χρεοκοπία ενός Δήμου θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για όλους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι συγκρατημένος,  ο  Δήμος Ωρωπού κινήθηκε συνετά, με αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζοντας την δύσκολη πραγματικότητα με εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις και όχι ουτοπιστικές.

Σωστή πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Με αυτό ως γνώμονα δείχνει να πορεύεται η Δημοτική Αρχή Ωρωπού, χωρίς ακρότητες και κινήσεις που θα θέσουν σε επισφαλή θέση το μέλλον  του Δήμου και κατά συνέπεια των δημοτών. Με συνετή διαχείριση,  νοικοκύρεμα των οικονομικών και εξυγίανση της λειτουργίας του, στοχεύει να ξεπεράσει τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει όλη η Χώρα, για να περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά και σε μια άλλη εποχή, χτίζοντας το αύριο του Δήμου Ωρωπού.