Κομβικό σημείο το ασφαλιστικό για την πρώτη αξιολόγηση

17.1.2016

Το ασφαλιστικό αποτελεί κομβικό σημείο για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και τη συνέχισή του με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος,  καθώς οι δανειστές μας ζητούν σκληρότερα μέτρα εκτιμώντας ότι το σχέδιο που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά είναι αρκετά χαλαρό.

Σκληροί εμφανίζονται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν, απέναντι στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες  το ζήτημα του ασφαλιστικού το χειρίζεται προσωπικά ο Πολ Τόμσεν, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου να δίνει αναφορά απευθείας στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Είναι δεδομένο ότι το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η ελληνική πλευρά στους δανειστές δεν τους ικανοποίησε και ανώτατο στέλεχος το χαρακτήρισε «γάτα» όταν ανέμεναν «αγελάδα» αφού ζητούσαν μεγαλύτερες αλλαγές και υψηλότερο το ύψος των περικοπών  των συντάξεων.

Συγκεκριμένα  ο κ. Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.

Ο στόχος του Πολ Τόμσεν είναι τριπλός, καθώς επιθυμεί τη υιοθέτηση μίας πιο φιλόδοξης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέσω ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά από το 2021 και την επανεκλογή της Λαγκάρντ καθώς η θητεία της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ λήγει τον Ιούλιο. Η τελευταία θέλει να αποδείξει στους επικριτές της στο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα… βαρέλι δίχως πάτο.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον συμφερόντων και κινδυνεύει να γίνει και πάλι θυσία στους στόχους των δανειστών την ώρα κατά την οποία ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Κατρούγκαλος ή δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και πανηγυρίζει ότι οι θέσεις του έτυχαν της θετικής αντιμετώπισης των εταίρων είτε παίζει κι αυτός το δικό του ζουρνά. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί μπορεί να υπάρξει επανάληψη της περιπέτειας «Βαρουφάκη» που κόστισε ακριβά στη χώρα .