Κορονοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά-Απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις-Τέλος τα SMS στο 13033

Επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού

Προς απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και οριστικό τέλος στην αποστολή των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, φαίνεται πως οδεύει η χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι επίσημες ανκοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα από τον Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδημοτικές μετακινήσεις που επιτρέπονταν μέχρι τώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό “6”, απελευθερώνονται από τη Δευτέρα. Επίσης είτε από τη Δευτέρα του Πάσχα είτε από τις 15 Μαΐου, μπαίνει τέλος στο υποχρεωτικό SMS για τις μετακινήσεις. Παράλληλα, τα ταξίδια από νομό σε νομό όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα επιτραπούν αμέσως με την έναρξη του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση που πραγματοποιείται από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι λοιμωξιολόγοι αποφασίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, αν και η γενική κατεύθυνση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στην αποστολή των μηνυμάτων αφού και οι πολίτες αδιαφορούν πολλές φορές και δεν στέλνουν πια μηνύματα, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις ως προς την κατάργηση όλων των sms.

Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στη χρησιμότητα του μέτρου, καθώς δεν επιθυμούν να σταλεί μήνυμα χαλάρωσης προς την κοινωνία. Από την άλλη όμως, η χρησιμότητα της αποστολής των μηνυμάτων σταματάει ουσιαστικά να ισχύει με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και κυρίως της εστίασης.

Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Άκης Σκέρτσος τόνισαν πως η αποστολή των sms οδεύει προς το τέλος της, χωρίς ωστόσο να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία, αναμένοντας την τελική εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε ότι αν και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την κατάργηση των sms, θα μπορούσε αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Βέβαιη ωστόσο θεωρείται η παραμονή του 13032 που αφορά τις αγορές στα καταστήματα. Η αποστολή των μηνυμάτων στον συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που αφορά το λιανεμπόριο θα συνεχιστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως είναι πετύχει τον στόχο του καθώς έχουν αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό οι ουρές έξω από τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.

Παπαθανάσης: Όλο το σύστημα των sms είναι υπό αναμόρφωση

Όλο το σύστημα των sms είναι υπό αναμόρφωση, να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις“, σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αναφέροντας ότι “στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το λιανεμπόριο χωρίς την αποστολή sms, είπε ότι “το θέμα είναι υπό αναμόρφωση”, ζητώντας υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν στην εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ, καθώς έχει προκύψει σύγχυση, είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του sms μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.

thetoc.gr