Κορονοϊός – Γώγος: Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα-Τώρα πρέπει να περιορίσουμε το πρόβλημα

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση προτού έρθει η χειμερινή περίοδος.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «πολλά δυσάρεστα στοιχεία παγκοσμίως». Όπως είπε, το βασικό φορτίο σηκώνει η αμερικανική ήπειρος, ενώ ακολουθεί η νοτιοανατολική Ασία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση (του κορονοϊού) στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη το φαινόμενο σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα τον Αύγουστο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Ο κ. Γώγος στάθηκε στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Εν όψει φθινοπώρου, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορονοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.

Ο κ. Γώγος ολοκλήρωσε την ενημέρωση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αφτιά στην παραπληροφόρηση»