Κορονοϊός – Γώγος: «Πρέπει να γίνει τρίτη δόση εμβολίου» – Οι τρεις ομάδες που θα προηγηθούν

Αυτό που συζητείται εδώ και καιρό μεταξύ των επιστημόνων αλλά και των πολιτών, ότι δηλαδή μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, είπε πλέον ξεκάθαρα στον τηλεοπτικό αέρα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ μάλιστα, έγινε και συγκεκριμένος, ως προς τις κατηγορίες των ανθρώπων που θα πρέπει να προηγηθούν, σε μια τρίτη δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί.

«Πρέπει να γίνει τρίτη δόση. Φαίνεται σιγά σιγά ότι άνθρωποι, ας πούμε οι μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι, έχουν σιγά σιγά φθίνουσα ανοσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις για να επανέλθει σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μία επαναληπτική δόση. Όπως επίσης, όταν περάσει ένα διάστημα 6, 9 μηνών. Ας πούμε οι υγειονομικοί το έχουν καλύψει αυτό το διάστημα. Αυτά θα συζητηθούν μέσα στον Αύγουστο στην επιτροπήΚαι ηλικιωμένοι. Αυτές οι τρεις ομάδες θα προηγηθούν στη διαδικασία».

Ο καθηγητής, αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των μεταλλάξεων, χτυπώντας «καμπανάκι» ότι μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή, μία πολύ χειρότερη μετάλλαξη από αυτή της Δέλτα.

«Δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες, για μεταλλάξεις που… μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοιες μεταλλάξεις, όπως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν και μεταλλάξεις με αντοχή στα εμβόλια ή στα αντιικά φάρμακα» είπε.

Κατά τον ίδιο βέβαια, υπάρχει και το καλό σενάριο να επικρατήσουν οι μεταλλάξεις με χαμηλή παθογονικότητα και έτσι, να μετατραπεί η πανδημία σε μια ενδημική νόσο.

Όλα αυτά, την ώρα που τα νέα κρούσματα χτυπάνει «κόκκινο» καθώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν στη χώρα μας 2.156 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Μάλιστα, οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων είναι… 40 με την ανησυχία των ειδικών να είναι πλέον έκδηλη.

newsit.gr