Κορονοϊός: Πέφτουν τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας-Ελπίδες για Πάσχα στο χωριό-Έρχονται 3 μέτρα χαλάρωσης

Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα ισχνά σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Στο 5% ο δείκτης θετικότητας. Από τον νέο γύρο self test που θα κάνουν οι μαθητές καθηγητές την Πέμπτη θα φανεί η διασπορά στα σχολεία.

Τα πρώτα ισχνά σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι λοιμωξιολόγοι. Ο δείκτης θετικότητας δείχνει να παρουσιάζει μικρή μείωση γεγονός που κάνει τους ειδικούς να είναι αισιόδοξοι και να μιλούν για πτωτική τάση του κορονοϊού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μία ακόμη καθιερωμένη σύσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, η επαναλειτουργία των Mall και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων είναι τρία ζητήματα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας.

Σταθεροποίηση στα κρούσματα

Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν πως τα κρούσματα υπάρχει σταθερότητα με πτωτική τάση. “Είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά σιγά και στη Θεσσαλονίκη”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η άποψη αυτή του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επιβεβαιώνεται και από τα λύματα στην Αττική που παρατηρήθηκε μείωση 33% στο ιικό φορτίο. Σταθεροποιημένη δείχνει να είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, ενώ η ίδια εικόνα ισχύει και για την Πάτρα. Βεβαίως η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τον αριθμό των διασωληνομένων να αυξάνεται, όπως και η μακάβρια λίστα με τους πολίτες που έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας θα πηγαίνει με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς.

Κοντά στο 5% ο δείκτης θετικότητας

Η μικρή μείωση του δείκτη θετικότητας από το 5,7% στο 5,3% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων δείχνει πως η έξαρση της πανδημίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Αξίζει να σημειωθεί πως το όριο συναγερμού είναι το 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε 76.000 χιλιάδες τεστ (αριθμός ρεκόρ) που έγιναν χθες καταγράφηκαν 4.033 κρούσματα, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν ανακοινωθεί 4.309 κρούσματα σε 75.182 χιλιάδες τεστ που διενεργήθηκαν.

Η πτωτική πορεία των κρουσμάτων

Από τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αρχίζει να υπάρχει μικρή μείωση στο αριθμό των κρουσμάτων. Η σύγκριση γίνεται ανά μία εβδομάδα καθώς είναι διαφορετικός ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται τις καθημερινές και σαφώς μικρότερος τα Σαββατοκύριακα.

Στις 12 Απριλίου καταγράφηκαν 1606 κρούσματα σε σχέση με τις 5 Απριλίου που ανακοινώθηκαν 1866. Την Κυριακή 11 Απριλίου τα κρούσματα ήταν 1718 ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 1955.

Σημαντική μείωση υπήρξε το περασμένο Σάββατο 10 Απριλίου που καταγράφηκαν 2801 κρούσματα σε σχέση με τις 3 Απριλίου που ήταν 3232. Ίδια εικόνα επικράτησε και στις 9 Απριλίου που είχαν ανακοινωθεί 2747 κρούσματα ενώ στις 2 Απριλίου έφτασαν τα 3080.

Περιμένοντας τα self test της Πέμπτης

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα αυριανά αποτελέσματα των self – test που θα κάνουν καθηγητές και μαθητές λυκείου, καθώς υποχρεωτικά ο έλεγχος γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Οι ειδικοί θα έχουν μια πρώτη εικόνα για την διασπορά της νόσου στα σχολεία, αν και όπως τονίζουν πως πιο αντιπροσωπευτικά θα είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν από την αυτοδιάγνωση που θα κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές την Κυριακή.

Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο υγείας είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικοί για την χρησιμότητα των self – test καθώς πριν από την επαναλειτουργία των λυκείων εντοπίστηκαν 613 κρούσματα με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα ενώ μειώθηκε σημαντικά η μετάδοση της νόσου.

Το νέο εργαλείο ελέγχου για τον κορονοϊό αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις επαγγελματικούς κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα είναι υποχρεωτική η χρήση των self – test στο λιανεμπόριο, στους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα δικαστήρια αλλά και τα delivery.

Όλα δείχνουν πως από την Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα προσκομίζουν στους εργοδότες τους το έντυπο με το αποτέλεσμα του αρνητικού τεστ, σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένουν σπίτι τους και θα ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

thetoc.gr