Κορονοϊός: Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για μέτρα, lockdown στην Αττική

Η κυβέρνηση συνεχίζει την μάχη κατά της πανδημίας και της διασποράς κρουσμάτων. Παρότι, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας καραντίνας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στην οποία και εμμένει στους αρμόδιους υπουργούς να επενδύσουν στην εφαρμογή των μέτρων με τις κατάλληλες κινήσεις.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε πάντως ότι στην σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου θα γίνει εκ νέου σκανάρισμα όλων των δεδομένων μετά και την ενημέρωση των ειδικών. Στο ίδιο τραπέζι με το ίδιο στοίχημα θα βρεθούν και πάλι την Παρασκευή, όπου και θα έχουν πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων μέσα στην εβδομάδα.

Ολοένα και πιο κοντά φαίνεται πως έρχεται το σενάριο ενός νέου lockdown στην Αττική λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων που έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες.

Όλα τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστούν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Το νέο αυτό lock down θα αφορά μόνο περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως η Αττική και θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και ειδικότερα δύο εβδομάδες.

Τα βασικά σενάρια για την Αττική είναι δύο. Το πρώτο για ολικό lockdown και το δεύτερο το «μοντέλο Μαδρίτης» δηλαδή περιορισμοί ανά περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού την Τρίτη, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή για όλες τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, εκτός των θερινών κινηματογράφων. Το μέτρο θα ισχύει από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας, ενώ όπως είπε έχουν γίνει 530.698 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου. Όσον αφορά τα πρόστιμα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 12.001 παραβάσεις, ενώ έχουν επιβληθεί 13.079 πρόστιμα με συνολικό κόστος 5 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το lockdown, υποστήριξε ότι «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα, να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως είναι η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και οι κανόνες υγιεινής». «Δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων», πρόσθεσε. «Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε περιοχές ή σε μονάδες που θα μπορούσαν να αποτελούν εστίες με περισσότερα κρούσματα», είπε ακόμη.

«Αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο μάσκα – αποστάσεις – υγιεινή είναι η καλύτερη απάντηση στον ιό», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ συμπλήρωσε ότι το lockdown «είναι η τελευταία λύση, όμως αν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε αποτελέσματα». Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε για τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων πολλών ημερών δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και ειδικά η Αττική σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τόσο τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων, δείχνουν ότι το ΕΣΥ αγγίζει τα όριά του, ενώ οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως το lockdown στην Αττική είναι πιο ορατό από ποτέ.

O σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα οι περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες, για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι υγειονομικοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι στις Αρχές. Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Αττική είναι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ του Open TV και αφορούν πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι κενές και πόσες μπορούν να υποδεχτούν ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Ευαγγελισμός

30 ασθενείς στις ΜΕΘ
Σήμερα άνοιξε δεύτερη ΜΕΘ για κορονοϊό

Σωτηρία

23 ασθενείς στις ΜΕΘ
5 κενές κλίνες

 Θριάσιο

8 ασθενείς στις ΜΕΘ
Γεμάτη

Αττικό

8 ασθενείς στις ΜΕΘ
3 κενές κλίνες

Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από αύριο, Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι, τρία επιπλέον νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς.

Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι 427 συν οι 79 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Παρότι οι 427 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.