Κούλογλου: Με την προκήρυξη εκλογών τελειώνει οριστικά η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ -Πιθανότητα μεγάλου συνασπισμού με ΝΔ

Με την φράση «Η απόφαση του ΣτΕ ευνοεί τη χώρα και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές» σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου την απόφαση με την οποία βγήκαν συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1, ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιθυμία όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές μετά το τέλος των μνημονίων.

«Δε συμφέρει αυτή τη στιγμή καμιά αναταραχή στην πορεία για το τέλος του μνημονίου και την διαπραγμάτευση για το χρέος με τους δανειστές. Οι δανειστές φοβούνται ότι μπορεί να ξαναγυρίσουμε στα ίδια, εάν το παλιό πολιτικό σύστημα και ιδίως η Νέα Δημοκρατία επανέλθει στα πράγματα και χρησιμοποιήσει ξανά το πελατειακό κράτος και το κράτος γενικά ως λάφυρο. Οποιαδήποτε απόπειρα να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν, έστω και μέσω μιας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα έβαζε μεγάλα εμπόδια στην πορεία προς την έξοδο. Εμείς χρειαζόμαστε μία σταθερότητα, ήρεμο κλίμα, να πάμε σε διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν ενωμένοι».

Αν ξανακυλήσουμε στα παλιά θα επιστρέψει το ΔΝΤ και η τρόικα

Μάλιστα ο κ. Κούλογλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν επιστρέψουμε στα παλιά κινδυνεύουμε με το να επιστρέψει εκ νέου το νομισματικό ταμείο και η τρόικα στη χώρα

«Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η σταθερή και συνεπής πορεία και δεν κάνουμε προσεκτικές κινήσεις ελάφρυνσης των ανθρώπων οι οποίοι υποφέρουν ακόμα, αλλά κάνουμε τα παλιά, φοβάμαι ότι θα ξαναγυρίσουμε πάλι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις τροικές».

Σχολιάζοντας προχθεσινές αναφορές του για την δυνατότητα καθιέρωσης της 13ης σύνταξης ούτως ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την μείωση των συντάξεων, ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως αυτή ήταν μία πρόταση μόνο και πως μπορεί να γίνουν κι άλλα πράγματα όπως παραδείγματος χάρη να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

«Ένα αντισταθμιστικό μέτρο θα μπορούσε να είναι αυτό που κάνει η Πορτογαλία, αυξάνει κάθε χρόνο 50 € τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις.  Η κυβέρνηση έχει μια σειρά από επιλογές που μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες στα εισοδήματα. Όσα είπα για την 13η σύνταξη ήταν ένα παράδειγμα για να δείξω ότι μετά το τέλος των μνημονίων έχουμε λυμένα τα χέρια μας πολύ περισσότερο σε σχέση με σήμερα. Μπορεί να εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα πέρα από τις περικοπές που έχουν πράγματι ψηφιστεί. Μην ξεχνάμε ότι  έχουν ψηφιστεί και τα αντισταθμιστικά μέτρα εάν η οικονομία πάει καλά».

Με την προκήρυξη των εκλογών τελειώνει οριστικά η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές πολιτικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ  τελειώνει με την προκήρυξη των εκλογών και πως μετεκλογικά η λογική συνεργασία είναι με το Κίνημα Αλλαγής, εφόσον αυτό απαλλαχθεί από στελέχη που έχουν δεξιά λογική όπως οι κύριοι Βενιζέλος και Λοβέρδος όπως είπε χαρακτηριστικά, για  τους οποίους προέβλεψε ότι μπορεί να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

«Με το τέλος του μνημονίου κλείνει μια ιστορική περίοδος όπου η χώρα ήταν σε έκτακτη κατάσταση και απαιτούσε έκτακτες συνεργασίες. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη η αριστερά συνεργάζεται με την κεντροαριστερά. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κλείνει με την προκήρυξη των εκλογών. Είναι προς τιμήν του κ. Καμμένου ότι τήρησε την συνεργασία μας, παρά τα προβλήματα στο εκλογικό του ακροατήριο, όμως η συνεργασία αυτή τελειώνει.

Η συνεργασία μας μετεκλογικά πρέπει να είναι με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά εάν εννοείται σοσιαλιστή τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο, αυτή την πτέρυγα των ανθρώπων και την πολιτική σκέψη δεν θεωρώ ότι έχει καμία σχέση με την σοσιαλδημοκρατία. Είναι μια δεξιά πολιτική σκέψη που θα καταλήξει σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, και ίσως καταφέρουν τελικά να μπουν και  στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν λέει ο Λοβέρδος αρχισυμμορίτη τον Τσίπρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας, ή όταν πρόσωπα εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις όπως η υπόθεση Novartis».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας ξανά με τους ΑΝΕΛ, εφόσον οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος δεν φύγουν από το Κίνημα Αλλαγής και ποιον προτιμά μεταξύ Καμμένου και Βενιζέλου ο κ. Κούλογλου ανέφερε:

«Η μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι κάτι που θα ήταν έξω από την δική μου συλλογιστική, θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ώς προς το δίλημμα Καμμένος ή Βενιζέλος μου ζητάτε να επιλέξω μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδις. Εννοώ μετεκλογικές συνεργασίες, όχι ανθρώπους. Εγώ θα προτιμούσα μια υγιή σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και με αυτοκριτική για να συνεργαστεί μαζί μας».

Πιθανότητα μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Ωστόσο ο κ. Κούλογλου αιφνιδίασε λέγοντας πως δεν απορρίπτει και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού με συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ισχύσει η απλή αναλογική.

«Εάν υπάρξει εφαρμογή της απλής αναλογικής, τότε υπάρχει ανάγκη ευρύτατων συγκλήσεων, όχι μόνο με συγγενείς πολιτικούς χώρους, αλλά και με χώρους που δεν είναι συγγενείς μας. Αυτό που κάθε φορά πρέπει να αναζητείται δεν είναι η εξυπηρέτηση των στενά κομματικών συμφερόντων, αλλά η εξυπηρέτηση της χώρας. Εάν η χώρα βρεθεί σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση φυσικά, θα πρέπει να γίνουν κυβερνητικές συμμαχίες, έστω και ανορθόδοξες, για να εξασφαλιστεί η ηρεμία της χώρας.

Και το 1990 που ήταν μια πολύ κρίσιμη περίοδος για τη χώρα και δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση σχηματίστηκε οικουμενική κυβέρνηση».

Πηγή: Κούλογλου: Με την προκήρυξη εκλογών τελειώνει οριστικά η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ -Πιθανότητα μεγάλου συνασπισμού με ΝΔ | iefimerida.gr