ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ: Για τον πρώτο θάνατο πρόσφυγα στη Μαλακάσα από κορονοϊό

Ανακοίνωση για τον πρώτο θάνατο πρόσφυγα στη Μαλακάσα από κορονοϊό

O θάνατος το πρωί της Κυριακής του 61χρονου πρόσφυγα από κορονοϊό, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική του Ευαγγελισμού, αποτελεί προμελετημένο έγκλημα με ενόχους.

Ένοχη είναι η πολιτική της κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη φυλακή, δημιούργησαν δύο μεγάλα κέντρα «φιλοξενίας»-φυλακές στην Μαλακάσα, εγκλωβίζοντας εκεί πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες.

Είναι ένοχοι καθώς έχουν στοιβάξει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μεταξύ τους εκατοντάδες γέρους και παιδιά, κυριολεκτικά τον έναν επάνω στον άλλο χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας.

Ένοχη είναι και η δημοτική αρχή Ωρωπού, που ενώ λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και άλλα ανταποδοτικά έργα και παροχές για την συμμετοχή της στον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Μαλακάσα, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για την λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής  των εγκλωβισμένων αλλά και των κατοίκων.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αυτού που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ ήδη από τον Απρίλιο ότι αν δεν παρθούν μέτρα η Μαλακάσα θα μετατραπεί σε σύγχρονο κρεματόριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία όλου του πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή.

Για αυτό με κινητοποιήσεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απαιτούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους και την μετάβαση τους στις χώρες τελικού τους προορισμού, την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και ανθρώπινες συνθήκες για όσο παραμένουν χωρίς την θέληση τους εγκλωβισμένοι στην περιοχή μας.

Είναι αιτήματα ταυτόσημα με αυτά των κατοίκων της Μαλακάσας που τα εξέφρασαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Το ΚΚΕ παντού, στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κοινοβούλιο, στο δημοτικό  συμβούλιο Ωρωπού, με παρεμβάσεις και ερωτήσεις, με φυσική παρουσία βουλευτών, Ευρωβουλευτών και δημοτικών συμβούλων, μέσα και έξω από το κέντρο φιλοξενίας, δεκάδες φορές έχει αναδείξει τα προβλήματα και τους θανάσιμους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής λόγω των ακατάλληλων και επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν στα δύο κέντρα «φιλοξενίας»-φυλακές και πιέζει συνεχώς διεκδικώντας από την  κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση των ήδη ασφυκτικών συνθηκών.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για όλους. Κάτοικοι της περιοχής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι όλοι τους θύματα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

  • Να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς και στο προσωπικό που εργάζεται στο κέντρο φιλοξενίας και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποφυγής συγχρωτισμού και αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.
  • Να εξασφαλιστεί η επαρκής, υγιεινή διατροφή των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου και του εγκλεισμού τους στην δομή λόγω καραντίνας.
  • Tην αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την άμεση μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που έχει μεταφερθεί στη Μαλακάσα.
  • Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για την μεγάλη πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και από τις επανενώσεις οικογενειών.
  • Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στο κέντρο φιλοξενίας. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και δικαιώματα.
  • Την 24ωρη λειτουργία και στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και της ΤΟΜΥ Ωρωπού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ωρωπού και ιδιαίτερα στη Μαλακάσα. Τη μόνιμη παρουσία κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας. Τη δημιουργία μόνιμου φυλακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Μαλακάσα.

                         Κ.Ο. ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ