Κρίσιμη η διήμερη παρουσία του Τσίπρα στο Νταβός, που ξεκινά σήμερα

20.1.2016

Κρίσιμη όσο και καθοριστική γα το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα όσο και της Ελλάδας η συμμετοχή του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Η ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι πλούσια και τα αποτελέσματά των συναντήσεων του θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση στη μάχη της σταθεροποίησης της οικονομίας και της εξόδου σταδιακά από την κρίση.

Η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών του  Φόρουμ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Συρία, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, προφανώς και θέματα οικονομίας .

Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Αργότερα την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός . Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να  συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του  ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία θα γίνει την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι συγκαταλέγεται σε εκείνους που πιέζουν για μια γρήγορη επίλυση του ελληνικού θέματος, ενώ τις προηγούμενες μέρες έστειλε μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά ότι η επιτυχής αξιολόγηση αποτελεί κριτήριο για την αγορά ελληνικών ομολόγων και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.