Κρίσιμη η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα

18.10.2015

 

 

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ θα μιλήσει και στο Κοινοβούλιο.

 

 

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν το δικό τους άρωμα και από την μεταπολίτευση και ένθεν έχουν εδραιωθεί σε γερά θεμέλια. Οι σχέσεις του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Γάλλο Πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εσταίν έμειναν στην ιστορία καθώς σημάδεψαν την πορεία της χώρας.  Από τότε μέχρι σήμερα οι Γάλλοι αποδείχτηκαν έντιμοι σύμμαχοί μας και οι σχέσεις μας διέπονται από αμοιβαία κατανόηση και συμπόρευση  στο πλαίσιο της κοινής μας  ευρωπαϊκής μας πορείας.

 

 

Η Γαλλία είναι η σταθερή εκείνη σύμμαχός μας η οποία και την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό μας κι απέτρεψε τα χειρότερα συγκρατώντας τις ακρότητες  του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και ομάδας βορειοευρωπαίων μελών της ΕΕ.

 

 

Η Γαλλία είναι μια ισχυρή χώρα η οποία έχει τεράστια τεχνογνωσία και αναπτυγμένη βιομηχανία. Παρά ταύτα η οικονομική κρίση την έχει επηρεάσει και σήμερα η οικονομία της βρίσκεται σε δεινή θέση με τα ελλείμματα να ανέρχονται στο 1 τρις 200 δις ευρώ, με  ανεργία ρεκόρ κοντά στο 16% και έντονο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, όπως και του προσφυγικού.

 

 

Η επίσκεψη του κ. Ολάντ έχει διττό στόχο. Πρώτον, ως ο κύριος σύμμαχος της χώρας στην Ε.Ε., έρχεται να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός επώδυνο μνημονίου το οποίο υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και να καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις η πορεία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα καταστεί προβληματική και σε πολύ μεγάλο βαθμό  απρόβλεπτη, με το φάσμα της οριστικής  χρεοκοπίας σχεδόν δεδομένο. Παράλληλα θα υποστηρίξει ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε κάθε βήμα της για να την στηρίξει και να την ενισχύσει πολιτικά και οικονομικά στο πλαίσιο της ΕΕ.

 

 

Είναι φανερό ότι η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο στην Ε.Ε. ενισχύοντας την διπλωματία της στη λεκάνη της Μεσογείου, ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι στη γερμανική παντοκρατορία της καγκελαρίου Μέρκελ  και του κ. Σόιμπλε.

 

 

Υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος για την επίσκεψη του κ. Ολάντ στην Ελλάδα κι αυτός είναι ο οικονομικός και τα κέρδη τα οποία μπορεί να προσποριστεί για λογαριασμό της γαλλικής οικονομίας η οποία διέρχεται βαθειά οικονομική κρίση. Σ αυτό βοηθάνε οι όροι του Γ Μνημονίου, οι οποίοι προβλέπουν μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στα τρένα τα λιμάνια και την ενέργεια, αλλά και την κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

 

 

Ο κ. Ολάντ θα έχει κατά συνέπεια μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει τη πρόθεση γαλλικών εταιριών για επενδύσεις μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και των αναπτυξιακών έργων υποδομής. Άλλωστε ήδη γαλλικές εταιρίες έχουν εκφράσει την επιθυμία  να  επενδύσουν  στη χώρα μας, Το κλίμα είναι ευνοϊκό για αυτές μετά την αποχώρηση Ρώσων και Αμερικανών από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  και του ΟΛΘ. Η Ελλάδα είναι άλλωστε πύλη εισόδου προς την Ευρώπη προϊόντων από χώρες της Ανατολής.

 

 

Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αλλά και του προσφυγικού, οπότε είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο στο νότο ώστε να διαφυλαχτούν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. με κοινές συγκροτημένες πολιτικές οι οποίες είναι και κοστοβόρες.

 

 

Κατά συνέπεια η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρασουά Ολάντ στην χώρα μας δίνει τη δυνατότητα μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας, με την οποία και η Ελλάδα θα έχει οφέλη αλλά και η Γαλλική Δημοκρατία θα εξαργυρώσει την στήριξη της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.