Κραχ στα χρηματιστήρια – Σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία

 24.6.2016

Δραματικές αναμένονται να είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά το Brexit τόσο σε πολιτικό όσο και  σε οικονομικό επίπεδο. Οι αναλυτές προβλέπουν  ένα ντόμινο εξελίξεων οι οποίες θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία. Ήδη οι αγορές αντέδρασαν επεισοδιακά καθώς τα χρηματιστήρια έπεσαν με τις τράπεζες να σέρνουν το χορό με πτώση 30%.

Το Brexit  θα έχει αντίκτυπο σε διάφορους τομείς και την Ελλάδα. Καταρχήν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις από την άμεση οικονομική σχέση της χώρας μας με τη Μεγάλη Βρετανία.

«Χτύπημα» στις εξαγωγές -Πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα

Το πρώτο χτύπημα για την ελληνική οικονομία θα είναι στον τομέα των εξαγωγών, αφού η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι ευρώ και δολαρίου θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο ακριβά. Πρακτικά αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ελληνικών εξαγωγών.

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία 

Μεγάλη αγωνία όμως και για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για εργαζόμενους, είτε για φοιτητές η ζωή τους αναμένεται να ανατραπεί.

Για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε.. Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα. Οι φοιτητές από την πλευρά τους αναμένεται να δουν αυξήσεις στα δίδακτρα, κάτι που για πολλούς μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στη Βρετανία.

Πλήγμα και στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών

Όπως είχε γράψει και ο Ελεύθερος Τύπος από τις συνέπειες δεν θα γλιτώσει και η χρηματοπιστωτική σύνδεση των ελληνικών τραπεζών με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Μ. Βρετανίας. Η σύνδεση  αυτή αποτιμάται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 41,76 δισ. ευρώ (24% του ΑΕΠ) και ξεκινά από αποθετικές καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών σε βρετανικές τράπεζες (nostro vostro accounts), συνεχίζεται με τοποθετήσεις σε ομολογίες κρατικές και εταιρικές των ελληνικών τραπεζών και τις τοποθετήσεις σε τίτλους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του City στο Λονδίνο. Η κάθετη μείωση της αξίας τους αν διατηρηθεί για πολύ καιρό θα πλήξει και ένα μέρος από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών οι οποίες ακόμη αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης αποκαθιστώντας ανεκτά επίπεδα ρευστότητας.

Ηλεκτροσόκ στον τουρισμό από την επόμενη χρονιά

 Σοβαρές συνέπειες αναμένονται και για τον τουρισμό, κυρίως, από την επόμενη περίοδο. Γι αυτή τη σεζόν δεν αναμένονται προβλήματα, παρά μόνο πιθανές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός των οποίων θα είναι περιορισμένος.
Υπενθυμίζεται πως 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, με ανάρτησή του χθες στο twitter, τάχθηκε κατά του Brexit: «Ο ελληνικός τουρισμός «ψηφίζει» Bremain. 2,5 εκ φίλοι Βρετανοί κάθε χρόνο μας επισκέπτονται & μας στηρίζουν. Τους χρειαζόμαστε μαζί μας» επισημαίνει.