Κριστίν Λαγκάρντ: Απογοητευτική η παγκόσμια οικονομία για το 2016

30.12.2015

Η οικονομία στην Ευρωζώνη μπορεί να βελτιωθεί και θα τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός εάν ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ.

Παράλληλα εκτιμά ότι η Ευρωζώνη μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού, σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομία που το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της προμηνύεται απογοητευτικός.

Η κ. Λαγκάντ εξήγησε,  σε άρθρο της στη  γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης εγείρουν σημαίνουσες προκλήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια της αβεβαιότητας. Πρόσθεσε επίσης, εφιστώντας την προσοχή  στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, ότι «σε πολλές χώρες ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αδύναμος».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση». Ακολούθως ανέφερε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης «φρενάρουν» την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Σε σχέση με την Federal Reserve, την κάλεσε να αυξήσει τα επιτόκια με προοδευτικό και ομαλό τρόπο, για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες.