Κτηνωδία: Την ώρα που μιλούσε ο Χαρδαλιάς σκότωναν χελώνες στη λίμνη Μπελέτσι

Σοκ έχει προκαλέσει η μαζική εξόντωση των νεροχελώνων στην τεχνητή λίμνη της Ιπποκρατείου Πολιτείας την ώρα που βρίσκονταν στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα με νεκρές χελώνες βρέθηκαν κάτοικοι της Ιπποκρατείου Πολιτείας και επισκέπτες της τεχνικής λίμνης Μπελέτσι το απόγευμα του Σαββάτου.

Λίγη ώρα αφότου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.και ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ολοκλήρωσαν την επίβλεψη των έργων πυροπροστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ο δημοτικός σύμβουλος Αφιδνών Δημήτρης Βλάχος βρέθηκε μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα.

Μέσα σε ένα συρμάτινο καλάθι στην άκρη της λίμνης ήταν στοιβαγμένες δεκάδες νεκρές νεροχελώνες που ζούσαν στη λίμνη και αποτελούν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

νεκρές χελώνες στη Λίμνη Μπελέτσι
Νεκρές νεροχελώνες στη Λίμνη Μπελέτσι (φωτ. ethnos.gr)
Αμέσως ειδοποιήθηκαν τα μέλη του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία (ΣΔΙΠ) οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και αντίκρισαν το αποτρόπαιο έργο κάποιων αρρωστημένων συμπολιτών μας. «Είμαστε σοκαρισμένοι. Πώς ζητάμε να λύσουμε τα προβλήματα για το περιβάλλον και να προστατεύσουμε την τελευταίο πνεύμονα της Αττικής όταν ανάμεσα μας κυκλοφορούν τέρατα;» δήλωσε στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΙΠ Παναγιώτης Πάντος.

Αργό θάνατο σε συρμάτινο καλάθι

Όπως είπε οι νεροχελώνες πιάστηκαν από τον θύτη τους με απόχη και στη συνέχεια τις πέταξε σε ένα μεγάλο συρμάτινο καλάθι όπου βρήκαν αργό θάνατο.

«Δε το χωράει ο νους μας για ποιο λόγο έγινε αυτή η ενέργεια. Χρονικά τοποθετούμε την αποτρόπαια πράξη από την Παρασκευή μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ΣΔΙΠ θα κάνει καταγγελία στην αστυνομία ενώ ήδη έχουμε ζητήσει συμβουλές και συνδρομή από βιολόγους κτηνιάτρους για να μας δώσουν γνωμάτευση» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Πάντος.

νεκρές χελώνες στη Λίμνη Μπελέτσι
Νεκρές νεροχελώνες στη Λίμνη Μπελέτσι (φωτ. ethnos.gr)

Σύμφωνα με κτηνίατρο οι νεροχελώνες είναι ανθεκτικές έξω από το νερό συνεπώς για να βρέθηκαν νεκρές το Σάββατο θα πρέπει να αιχμαλωτίστηκαν τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα.

Από τη λίμνη Ιωαννίνων

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πάντο οι νεροχελώνες και τα χέλια μεταφέρθηκαν στην τεχνητή λίμνη πριν από 45 χρόνια από τη λίμνη των Ιωαννίνων. “Ο πατέρας μου Θανάσης Πάντος και ο Γιώργος Νάστος οι οποίοι ήταν και αυτοί που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης το 1973 ακολούθησαν συμβουλές ειδικών βιολόγων που τους  προέτρεψαν να έχει λίμνη νεροχελώνες και χέλια καθώς η παρουσία τους βοηθάει στην ανανέωση του νερού και του τεχνητού υδροβιότοπου που έχει εμβαδόν 7.000 τ.μ” συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Πάντος.

Θα βάλουμε μέχρι και κάμερες

Σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να έχει κάνει αυτή την πράξη είπε: “Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε πως είναι οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των νεροχελώνων αλλά έργο κάποιου άρρωστου. Δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα. Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες και αν χρειαστεί θα βάλουμε και κάμερες για την προστασία της περιοχής”, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ιπποκράτειος Πολιτεία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπυρικής εκστρατείας της κυβέρνησης καθώς είναι ένας οικισμός περίπου 7.500 στρεμμάτων μέσα σε ένα από τα πιο παρθένα δάση της Αττικής στους πρόποδες της Πάρνηθας και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αντιπυρικής προστασίας με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε όλους τους δρόμους και περιμετρικά του οικισμού ο οποίος σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις της πυροσβεστικής συγκεντρώνει μεγάλες ομοιότητες με το Camp Fire της Καλιφόρνια που το Νοέμβριο του 2018 68 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί.

ethnos.gr