15.3.2016
Συνεχίζεται η “διγλωσσία” της κυβέρνησης σχετικά με την τύχη των προσφύγων που πέρασαν στην ΠΓΔΜ προκαλώντας έντονη ανησυχία στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της συντονιστικής επιτροπής για το προσφυγικό κ. Γιώργος Κυρίτσης ερωτηθείς σχετικά με το τι θα πράξει η κυβέρνηση με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην γειτονική χώρα τόνισε ότι «Εάν υπάρξει αίτημα των Σκοπίων για επανεισδοχή θα το εξετάσουμε».
Αντίθετα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι «Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης»
Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν επιβεβαίωσε τηλεγράφημα του Reuters ότι έχουν επιστρέψει οι εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.
Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες που μπήκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες που εισήλθαν μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter… Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερο, και στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θέλουμε μια Τουρκία συνεργάσιμη, δεν είναι δική μας επιλογή αν θα είναι» ανέφερε ο κ. Βίτσας.
Σε ό, τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «μια καλή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».