Κυπριακή ΑΟΖ: Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον «Πορθητή»

Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» (σ.σ. Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύει ζητά το «Ράδιο Κύπρος» με μήνυμά, προειδοποιώντας παράλληλα για σύλληψη όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του μέσω της κυπριακής ΑΟΖ μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Το μήνυμα του «Ράδιο Κύπρος», που είναι η συχνότητα μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες και οδηγίες προς ναυτιλομένους, δημοσιοποίησε το ΚΥΠΕ.

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.

«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα.

Νέα πρόκληση Ακάρ
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η τουρκική προκλητικότητα με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να διαμηνύει εκ νέου – αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ- ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να προειδοποιεί πως «δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της».

Μετά τη χτεσινή αντιπαράθεση, ο Τούρκος υπουργός επανήλθε στο θέμα τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της Άγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήδη στην περιοχή βρίσκεται το γεωτρύπανο Fatih.

Όπως δήλωσε ο Ακάρ, η «Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε επίσης ο Ακάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα.

«Τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί -εάν χρειαστεί- τα εθνική συμφέροντα και δικαιώματά της.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης
Το «θερμόμετρο» άρχισε να ανεβαίνει από χτες, καθώς παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η Τουρκία από την Ε.Ε μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, η Άγκυρα απάντησε επιθετικά επιμένοντας στην ορθότητα των γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου.

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον» τόνισε επίσης η εν λόγω ανακοίνωση.

Παράλληλα, τόνιζε ότι:

Η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διακινδυνεύει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απορρίπτοντας τη συνεργασία παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν.

Ανησυχία από την Ε.Ε. – Η ανακοίνωση της Μογκερίνι
Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία, εκ μέρους της Ε.Ε.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε την Άγκυρα:

Επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Πηγή: cnn.gr