Κυριαρχεί η πολιτική τέχνη της κυβίστησης ως αφήγημα προοδευτικότητας

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Είναι η  τέχνη να πείθεις για πολιτικές που δεν είναι ευχάριστες ή να αλλάζεις προηγούμενες θέσεις σου με το μικρότερο δυνατό πολιτικό  κόστος.

Η άσκηση πολιτικής είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ποτέ δεν ήταν εύκολη η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και η προστασία των συμφερόντων  των πολιτών σε μια χώρα που για δεκαετίες λειτούργησε το πελατειακό και κομματικό κράτος. Που επικράτησαν οι κομματικές σκοπιμότητες.

Η αλήθεια είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα στη πολιτική και όσοι επιχείρησαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους πολίτες, αυτοί δεν τους ανανέωσαν την εμπιστοσύνη  στο πρόσωπό τους. Τους έριξαν φούμο, άσχετα εάν μετά το μετάνιωσαν.

Δυστυχώς στην εποχή μας  πολιτική είναι η τέχνη της κυβίστησης. Ζούμε στην  εποχή άκρατου  λαϊκισμού, του κομματικού συμφέροντος και των κομματικών ωραιοποιημένων αφηγημάτων. Αναζητούμε τον  φανταστικό εθνοσωτήρα.

Οι πολίτες έχουν υποστεί τον πλήρη στραγγαλισμό του εισοδήματός τους, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η αγορά έχει στερέψει, οι νεόπτωχοι αυξάνουν καθημερινά και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα που έφτασε στο 4% του ΑΕΠ. Με απόλυτη πειστικότητα ο πρωθυπουργός συνεχίζει  το αφήγημα ότι τον Αύγουστο η χώρα οδηγείται σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Μόνο που η απόφαση του Eurogroup αποδόμησε το έωλο, όπως αποδείχτηκε, αφήγημα της καθαρής εξόδου. Η χώρα μας μετά τον  Αύγουστο τίθεται  υπό αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα χρόνια. Μένει να ξεκαθαρίσουν οι όροι αυτής της εποπτείας.

Παρά ταύτα ο κ.  Σπίρτζης αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι θα γιορτάσουμε την καθαρή έξοδο στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού. Προφανώς, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ή θέλουν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο.

Οι πολίτες πίστεψαν προεκλογικά το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα  καταργηθούν  τα διόδια στις Εθνικές Οδούς. Τελικά  το προεκλογικό αφήγημα ήταν ένα τέχνασμα υφαρπαγής των ψήφων του ελληνικού λαού. Όπως και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η κατάργηση των  διοδίων ήταν η καθιέρωση της χιλιομετροχρέωσης.

Πάντως συμβολικά, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, θα πάμε όλοι μαζί να καταστρέψουμε, όταν λειτουργήσει το αναλογικό σύστημα, όλα τα άχρηστα, πλέον, κουβούκλια των διοδίων. Έτσι θα τιμήσουμε το Κίνημα του «Δεν πληρώνω» για τους αγώνες του.

Η κυβέρνηση μιλά για την ανάγκη αποκέντρωσης των υπηρεσιών και την ίδια στιγμή κλείνει δημόσιες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης από όλη την Περιφέρεια αναγκάζοντας τους πολίτες να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να εξυπηρετηθούν. Σε ένα Δήμο, όπως ο Ωρωπός, λειτουργεί ακόμα μόνο το Ταχυδρομείο και τρεις τράπεζες. Δεν υπάρχει καν διανυκτερεύουσα μονάδα υγείας.

Σχεδιάζεται η κατάργηση λειτουργίας του ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και η μετατροπή του σε ενδοδημοτική συγκοινωνία προς τα μέσα σταθερής τροχιάς, χωρίς να υπάρχει προαστιακός και τρένο αξιόπιστο. Χωρίς  δρομολόγια και συνθήκες ασφάλειας στους υπάρχοντες σταθμούς Αυλώνα,  Αφιδνών και Σφενδάλης. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Τελικά τι  είναι   πολιτική; Το ψέμα, ο λαϊκισμός, η εξαπάτηση των πολιτών για τη δημιουργία εντυπώσεων;  Είναι η ωραιοποίηση μιας διαλυμένης οικονομίας και χώρας με στόχο  την επανεκλογή των κυβερνώντων; Κι αν είναι αυτό πολιτική μπορεί να την εφαρμόζει έτσι τόσο απροκάλυπτα  ένα κόμμα που θέλει να λέγεται αριστερό;