Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει

1.12.2015

Ανοιχτό το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών άφησε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Οι εσωκομματικές θα γίνουν όταν είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε. Υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να τις κάνουμε εντός του 2015, εάν όμως η εταιρεία μας πει ότι δεν προφταίνει να κάνει αξιόπιστες εκλογές, θα τις κάνουμε αρχές του 2016» είπε.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι «Η ΝΔ για να ξαναγίνει μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να μπορεί να μάθει να ζει και με τις όποιες εσωτερικές διαφορές της. Η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχει ξεκάθαρη άποψη για το πώς πρέπει να αντιπολιτεύεται στον ΣΥΡΙΖΑ και απηχεί την πλειοψηφία της ΚΟ. Η άποψη αυτή λέει ότι δεν θα παράσχουμε κάποιο πολιτικό δεκανίκι σε μια κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στη λάθος κατεύθυνση.

Αντιπολίτευση δεν σημαίνει ότι λέμε όχι σε όλα. Θα υπάρχουν μέσα στο Δεκέμβριο παρεμβάσεις πχ ΑΔΜΙΕ. Εμείς επί της αρχής είμαστε σύμφωνοι στην ιδιωτικοποίηση η οποία προβλέπεται από το 3ο πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το πρόβλημα».

Ενώ  για τη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός είπε «Ο Τσίπρας ήταν αυτός που προεκλογικά έλεγε “ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε” Ποιος καλλιέργησε 5 χρόνια τώρα τον απόλυτα διχαστικό λόγο;

Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του συνομιλητή, όταν ο ίδιος λέει ελάτε  να υπογράψουμε ένα χαρτί το οποίο αναγράφει ότι δεν θέλουμε μειώσεις συντάξεων. Στον προϋπολογισμό η  ίδια η κυβέρνηση εισηγείται μειώσεις. Άρα μιλάμε για ένα παιχνίδι που περισσεύει η υποκρισία.

Η πρόταση του Μεϊμαράκη “έλα να πιούμε καφέ στην Κουμουνδούρου” δεν με βρήκε ποτέ σύμφωνο και σας διαβεβαιώνω ότι αυτός ο βαθμός επιδίωξης συναίνεσης ούτε είχε συζητηθεί ποτέ στα όργανα της ΝΔ και ούτε απηχούσε τη θέση πολλών στελεχών της ΝΔ.

Δεν μπορεί να γίνει μία συνεννόηση αλά καρτ “βαλε πλάτη στα δύσκολα του ασφαλιστικού αλλά εγώ συνεχίζω να διορίζω κολλητούς και φίλους  και κάνω έκτροπα στην Παιδεία”. Εάν θέλουμε να συζητήσουμε ένα πλαίσιο  συνεννόησης  θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευρύτερο και πολύ πιο προγραμματικού χαρακτήρα.

Δεν εμπιστεύομαι πια τον Τσίπρα. Υπάρχει πια ένα βασικό θέμα εμπιστοσύνης. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό πρέπει να κάνει πολλά βήματα και μέχρι στιγμής δεν έχω δει κανένα».

Ο κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι «Σε αυτήν την φάση η χώρα δεν μπορεί να αντέξει εκλογές και ούτε η ΝΔ θα έπρεπε να τις επιζητά διότι δεν είναι έτοιμη η ΝΔ να κυβερνήσει.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στελεχώνει το κράτος  με κολλητούς και φίλους σε υπερθετικό βαθμό απ’ ότι συνέβαινε πριν αυτό προβλέπεται στο μνημόνιο; Έδωσα αγώνα μέσα από το υπ. διοικητικής μεταρρύθμισης ερχόμενος σε σύγκρουση με το δικό μου κόμμα για να μπορώ να επιβάλλω την  αποκομματικοποίηση.

Εάν ο Τσίπρας έρθει  και πει ζητώ συναίνεση στο ασφαλιστικό αλλά βάζω στο τραπέζι και 2-3 άλλα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για εμάς θα το έβλεπα διαφορετικά».

Ερωτηθείς για το τι θα  συμβεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές είπε ότι «Οι 4 υποψήφιοι στα πλαίσια των βασικών μας  αρχών είναι διαφορετικές υποψηφιότητες εξ ού και η ΝΔ θα είναι  αρκετά διαφορετική ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει.  Θα σεβαστούμε όλοι τη βούληση των νεοδημοκρατών.

Η Ν.Δ. δεν έχει βασικό μέτοχο και στη ΝΔ που εγώ οραματίζομαι  η χειραψία με τον πρόεδρο ή η προσωπική σχέση με τον πρόεδρο δεν μπορεί να είναι κριτήριο διάκρισης ενός στελέχους. Δεν θέλω μια ΝΔ χωρισμένη σε μητσοτακικούς καραμανλικούς, σαμαρικούς κλπ. Με αυτά πρέπει να τελειώνουμε».

Και πρόσθεσε «Αν μου μιλάτε για τον οργανωτικό βραχίονα της ΝΔ θα σας πω ευθέως ότι θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων την επόμενη ημέρα και θα ξαναχτίσουμε το κόμμα από  την αρχή με μία πολύ πιο λιτή δομή. Κάποιοι  άνθρωποι  θα πάνε σπίτια τους.  Φαντάζομαι μία πολύ πιο συλλογική ΝΔ που πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η δική μου γενιά και θα επιδιώξω και νεώτερα στελέχη.

Ενώ για το τι θα πράξει ένα δεν εκλεγεί είπε «Εάν δεν εκλεγώ θα είμαι στρατιώτης. Είμαι σαφής».