Κυρ. Μητσοτάκης: Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη

Ομιλία στο 5ο Προσυνέδριο της ΝΔ

Αιχμές για τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας στο 5ο Προσυνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στη Λάρισα. «Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε το σχέδιο του για την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, καταθέτοντας συγκεκριμένες «κοστολογημένες δράσεις» σε όλους τους τομείς.

«Γιατί, ναι, η Νέα Δημοκρατία θα είναι η δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από αυτό το αδιέξοδο που δυστυχώς έχουμε περιέλθει» τόνισε και πρόσθεσε «Θα το κάνουμε όχι μόνο στα λόγια. Θα το κάνουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με κοστολογημένες δράσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης που μας αφορούν. Το έχουμε κάνει στα 4 Προσυνέδρια μέχρι σήμερα και αυτό κάναμε και σήμερα. Αυτό θα κάνουμε και στα υπόλοιπα Προσυνέδρια και αυτό θα κάνουμε και στο Τακτικό μας Συνέδριο, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, που θα σηματοδοτήσει την επισημοποίηση του Προγράμματός μας και τολμώ να πω την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Γιατί θα είμαστε έτοιμοι όποτε γίνουν εκλογές να οδηγήσουμε την μεγάλη μας Παράταξη πάλι σε μια μεγάλη εκλογική νίκη».

«Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη»

Με τον αριθμό των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες να έχει ήδη ανέβει στους 19 ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε φυσικά την ομιλία του αναφερόμενος στο ζήτημα. Εκφράζοντας για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και αμέριστη στήριξή σε όλους τους συμπολίτες στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο, επανέλαβε όπως και στην πρώτη δήλωσή του μετά τα θλιβερά γεγονότα ότι «εμείς δεν είμαστε στην κατηγορία αυτών που με αφορμή μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα σηκωθούμε όρθιοι να κουνήσουμε το δάχτυλο, δε θα καταγγείλουμε αβασάνιστα τους κυβερνητικούς για τις ευθύνες που έχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας του τόνους, όσο περνάει ο καιρός «αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές εκεί που πρέπει».

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε η ευρωπαϊκή οδηγία τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών; Δυόμισι χρόνια είχε η σημερινή Κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα σχέδια αυτά στην πλήρη τους ανάπτυξη θα μπορούσαν εύκολα να μας υποδείξουν τις περιοχές εκείνες στις οποίες απειλούνται περισσότερο από τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.»

» Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα – γνωστά εδώ και καιρό – όταν υπήρχαν οι πόροι εγγεγραμμένοι και ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες;»

» Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης των εδαφών στο όρος Πατέρα, το οποίο είναι πάνω από τη Μάνδρα. Καμένο βουνό πολλές φορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά – όσοι ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα – ότι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα εδάφη, όχι απλά για να βοηθήσεις τα βουνά να αναδασωθούν, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα.»

» Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 19 θύματα για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι’ αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη;»

Εξαπολύοντας δε επίθεση προσωπικά και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, τόνισε ότι από όλες τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα ήταν απών.

«Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σοβαρή πολιτική. Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές. Επιθεώρησε μόνο – με πολύ μεγάλη καθυστέρηση – από αέρος. Ήταν τελείως απών από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό – πριν από λίγες εβδομάδες – και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή».

Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτακης αναφέρθηκε στις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της ΝΔ «ως υπεύθυνης και σοβαρής Αντιπολίτευσης» επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι η ΝΔ «δεν κουνά απλά το δάχτυλο να ζητά παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία».

Η αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη θα έλεγε κανείς ότι δείχνει μια αλλαγή στάσης της ΝΔ σε σχέση τουλάχιστον με αυτή που κράτησε σχετικά με τη ρύπανση του Σαρωνικού, όταν ζητούσε μετ’ επιτάσεως την παραίτηση Κουρουμπλή. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα θλιβερά γεγονότα στη Δ.Αττική πανθολογουμένως οφείλονται σε διαχρονικά λάθη και τραγικές παραλείψεις που βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών.

«Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής. Προτείναμε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων, επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Βέμπερ, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κ. Στυλιανίδη, την κυρία Κρέτσου τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές. Είναι μια δύσκολη, περίπλοκη και γραφειοκρατική υπόθεση η οποία όμως πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη σήμερα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κινητοποιήσαμε μέσω του οργανωτικού μας μηχανισμού, τους εθελοντές μας, τις Τοπικές μας Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς – στο μέτρο του δυνατού – στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη το βιος τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά κάναμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελειώνοντας την αναφορά του στο ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί για άλλη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που κρατούσε ως αντιπολίτευση.

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η καταστροφή τύχαινε σε μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αντιπολίτευση. Τι θα έλεγαν και με τι μεγάλη άνεση θα ασκούσαν τη συνηθισμένη κριτική, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να καταθέσουν ούτε μια ουσιαστική πρόταση. Οι ευθύνες λοιπόν θα διερευνηθούν, διότι δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση περισσεύουν τα μεγάλα λόγια, οι αλληλοκατηγορίες, αλλά και κάποια θλιβερά επικοινωνιακά σόου τα οποία είδα και σήμερα το πρωί στην τηλεόραση. Αυτό το οποίο λείπει όμως – για άλλη μια φορά – είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Και τα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά και όλοι όσοι επλήγησαν αξίζουν κάτι καλύτερο, από αυτήν την αντιμετώπιση».

Για Ρουβίκωνα: «Εκλεκτικές συγγένειες με την κυβέρνηση…»

Αναφερόμενος στην εισβολή αντιεξουσιαστών στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, «ένα συμβάν το οποίο από μόνο του συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης» ο κ. Μητσοτάκης είπε «μια εισβολή των γνωστών – αγνώστων, που; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο. Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε».

«Αυτές είναι» υποστήριξε κ. Μητσοτάκης «οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την κυβέρνηση. Ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως ‘επαναστάτες’».

Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως «την επομένη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε τέτοιες άθλιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες τραυματίζουν την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν το Κράτος δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Και όταν λέω για ζωές, είμαι πολύ συγκεκριμένος, χθες είχαμε το ανατριχιαστικό συμβάν, δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία να το δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο: Μια γυναίκα η οποία έτυχε να βρεθεί εκεί χτυπήθηκε από μια φωτοβολίδα από πυροσωλήνα, η οποία εκτοξεύτηκε με σκοπό, δεν ξέρω, να τραυματίσει, να σκοτώσει.».

»Ως πότε λοιπόν ακόμα θα κλείνει αυτή η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά τα μάτια σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας; Εμείς δεν θα τα κλείσουμε τα μάτια μας […] Και έχουμε τον τρόπο και τη θέληση να το κάνουμε. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η ελληνική Αστυνομία έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμη ακόμη. Κάποιοι της δένουν τα χέρια και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας. Εμείς λοιπόν αυτό θα το αλλάξουμε, είναι προσωπική δέσμευσή μου, είναι η ελάχιστη δέσμευση σε όλους τους Έλληνες πολίτες».