Κόβουν τις δωρεάν μετακινήσεις στους ένστολους

2.12.2015

Κόβουν τις δωρεάν μετακινήσεις τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς των ένστολων στην Αττική., οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό.

‘Oπως είναι γνωστό, οι αστυνομικοί και γενικά οι ένστολοι που πηγαίνουν για να εκτελέσουν την υπηρεσία τους -και μόνο- μετακινούνταν δωρεάν στα ΜΜΜ εντός Αττικής, καθώς κάθε χρόνο το υπουργείο Προστασίας του πολίτη και η διοίκηση του ΟΑΣΑ υπέγραφαν σύμβαση μεταξύ τους.

Ωστόσο, από 1/1/2016 αυτό θα σταματήσει, όπως προειδοποιούν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αττικής. Σύμφωνα με τον νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, «η εκτέλεση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΑ αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 01/01/2016 και για όσο χρονικό διάστημα το Υπουργείο δεν καταβάλλει το αντίτιμο ή τη διαφορά του κομίστρου από την προβλεπόμενη πίστωσή του».

Αυτή την ώρα γίνεται διαπραγμάτευση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών με τις ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών. Το πρόβλημα είναι ότι παραμένει ακέφαλη η διοίκηση του ΟΑΣΑ καθώς αναμένεται να ψηφιστεί προηγουμένως η τροπολογία Σπίρτζη με την οποία θα διορίζονται το πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος για ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Η Αστυνομία πληρώνει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο στον ΟΑΣΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, από τους προϋπολογισμούς της Αστυνομίας πιστώνονται στον ΟΑΣΑ 600.000 ευρώ για την ετήσια μετακίνηση εντός Αττικής των υπηρετούντων, από την Πυροσβεστική 200.000 ευρώ και από το λιμενικό 120.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή κοντά στο 1.000.000 ευρώ.

«Ποιο όμως είναι το αντίτιμο της επ’ αμοιβή ούτως ή άλλως εξυπηρέτησης; Όπως υποστηρίζεται, το ετήσιο ανταποδοτικό όφελος για τον ΟΑΣΑ υπερβαίνει τα … 4.000.000 ευρώ, ως προϊόν παροχών ασφαλείας των σταθμών, διασφάλισης του ελεύθερου των συγκοινωνιών, παρεμβάσεων της Πυροσβεστικής και άλλων κοστοβόρων υπηρεσιών. Πού είναι λοιπόν το ισοδύναμο; Για το συγκεκριμένο λόγο όπως επισημαίνεται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς των ένστολων, πετώντας το μπαλάκι στους κ.κ. Τόσκα και Χουλιαράκη» γράφει χαρακτηριστικά το bloko.gr.

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Ν. Κακλαμάνης

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις των ένστολων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττική

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1) Τον κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Yπ΄όψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

2) Τον κύριο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ΘΕΜΑ: Σταματούν οι δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας για τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω του κινδύνου παύσης των δωρεάν μετακινήσεων, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας.

Ο κίνδυνος αυτός έρχεται σε μία εποχή κατά την οποία ο Έλληνας ένστολος έχει γίνει δέκτης μεγάλων μειώσεων στα εισοδήματά του. Ιδιαίτερα δε, ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει να αντιμετωπίσει τα αυξημένα έξοδα της καθημερινότητας γι΄ αυτόν και την οικογένειά του. Είναι μάλιστα γνωστό πως πολύ συχνά οι αστυνομικοί αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες για την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι ένστολοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής μετακινούντο δωρεάν εντός του Λεκανοπεδίου μετά από σύμβαση που υπογράφονταν κάθε χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διοίκησης του ΟΑΣΑ, με την οποία καθοριζόταν και ο τρόπος καταβολής του αντιτίμου που ισχύει για τα άτομα που δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής από 1ης Ιανουαρίου 2016 οι υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής κινδυνεύουν να σταματήσουν να μετακινούνται δωρεάν καθότι σύμφωνα με το νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, η εκτέλεση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΑ αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου του 2016 για όσο χρονικό διάστημα το αντισυμβαλλόμενο Υπουργείο δεν καταβάλλει το σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, αντίτιμο ή τη διαφορά του κομίστρου από την πίστωση αυτή.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεστε να υπογράψετε σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν και το 2016;
  • Υπάρχουν οφειλές αντιτίμου εισιτηρίων ή από διαφορά κομίστρων από προηγούμενες συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και του ΟΑΣΑ;

ΑΘΗΝΑ, 01-12-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ