Κόκκινα Βέλη: Το θρυλικό σμήνος της RAF προπονείται στο νότιο Ευβοϊκό και κόβει την ανάσα

Η webcamera του ethnos.gr κατέγραψε μία από τις καθημερινές… προπονήσεις του θρυλικού σμήνους Red Arrows

Τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ασκήσεις των θρυλικών πιλότων του ακροβατικού αεροπορικού σμήνους της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας (Royal Air Force – RAF) «Red Arrows» έχουν καθημερινά οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής και της Νότιας Εύβοιας.

3157101.jpg

Καθημερινές παραστάσεις

Καθημερινά λίγο μετά τις 7.30 το πρωί και μετά τις 14.30 κάνουν την εμφάνιση τους στο νότιο Ευβοϊκό τα 11 κατακόκκινα αεροσκάφη BAE Systems Hawk T1 που αποτελούν το φημισμένο σμήνος «Red Arrows» (Kόκκινα Βέλη) και πραγματοποιούν μερικές από τις μοναδικές φιγούρες. Όσοι βρίσκονται στις παραλίες του Καλάμου, του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου, του Δηλεσίου αλλά και της Ερέτριας, του Αλιβερίου, των γύρω περιοχών αλλά στα χωριά περιμετρικά απολαμβάνουν κάθε μέρα σπάνιες παραστάσεις του θρυλικού σμήνους. Τα κατακόκκινα αεροσκάφη έρχονται από την Τανάγρα και για 20-25 λεπτά δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ βουτώντας από τα 40.000 πόδια κάνοντας ελιγμούς και φιγούρες ακόμα και λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δείτε το βίντεο με τον σχηματισμό της καρδιάς με το βέλος:

Το διαμάντι και η καρδιά με το βέλος

Σήμα κατατεθέν του σμήνους είναι η φιγούρα διαμάντι και η καρδιά με το βέλος. Διακρίνονται από τα χρώματα που αφήνουν τα αεροσκάφη και είναι κόκκινο, μπλε και άσπρο που έχει και η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα τη φιγούρα σχηματισμού της καρδιάς κατέγραψε η webcamera του ethnos.gr ενώ δεκάδες πολίτες αλλά και λουόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

2272908.jpg

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το ακροβατικό αεροπορικό σμήνος της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας βρίσκεται στην Ελλάδα για “προετοιμασία” και φιλοξενείται στην 114 Πτέρυγα Μάχης (114 ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Μέχρι τέλος Μαΐου η άσκηση Spring Hawk

Πραγματοποιεί ασκήσεις προετοιμασίας με την επωνυμία  «Spring Hawk», εν όψει της διεξαγωγής επίσημων επιδείξεων. Η Spring Hawk θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

1930527.jpg

Γιατί επιλέγουν την Ελλάδα

Οι Βρετανοί επέλεξαν για άλλη μία φορά την Ελλάδα μετά τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το ΓΕΕΘΑ και επί πλέον στην Τανάγρα παρέχονται ιδανικές συνθήκες φιλοξενίας και ο εναέριος στίβος του νότιου ευβοϊκού.

Επίσης ιδανικές είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο στην περιοχή δίνοντας τη δυνατότητα στους έμπειρους πιλότους να πραγματοποιήσουν εστιασμένη εξάσκηση υπό σταθερές, ήπιες και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε αντίθεση με αυτές που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1656433.jpg

100 άτομα υποστήριξη

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται 11 αεροσκάφη BAE Systems Hawk T1 και 100 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων χειριστές, μηχανικοί αεροσκαφών καθώς και λοιπό προσωπικό υποστήριξης εδάφους.

Οι πιλότοι των «Red Arrows» διαθέτουν προηγούμενη πτητική εμπειρία άνω των 1.500 ωρών πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας όπως Tornado, Typhoon και Harrier.

Το ακροβατικό σμήνος Red Arrows δημιουργήθηκε το 1964 από την συγχώνευση πολλών ανεπίσημων ακροβατικών ομάδων της RAF.

4229541.jpg

Ο Ροδίτης επισμηναγός

Τα κόκκινα βέλη ως τώρα έχουν κάνει περισσότερες από 4.000 επιδείξεις σε 52 χώρες. Η επίδειξη έχει διάρκεια 22 λεπτά και περιλαμβάνει συνολικά 23 φιγούρες.

Οι πιο γνωστές φιγούρες είναι το διαμάντι και η καρδιά που περνάει από μέσα της ένα βέλος. Ο πιλότος μένει στην ομάδα για τρία χρόνια. Στο παρελθόν επικεφαλής της ομάδας ήταν ο ελληνικής (από τη Ρόδο) καταγωγής επισμηναγός Ντίκι Πατούνας.

ethnos.gr