«Κόκκινος» συναγερμός! Έκτακτα μέτρα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου!

Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκε το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου που συνεχίζονται ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (6/9) στο υπουργείο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, αλλά και ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αποφασίστηκε σειρά δράσεων για τον έλεγχο του ιού.

Να σημειωθεί ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, είναι αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Οι ειδικοί, αλλά και το υπουργείο Υγείας, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς τονίζεται ότι στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.

Το υπουργείο Υγείας, παρ’ όλα αυτά ενισχύει την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενώ οι Αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας, σε συνεργασία με τις περιφερειακές Αρχές δημόσιας υγείας, όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.

Στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

ethnos.gr