Κώστας Τασούλας: Ο νέος πρόεδρος της βουλής με 283 ψήφους. Τα ρεκόρ που έσπασε

15 βουλευτές ψήφισαν παρών και απουσίαζαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας αναμένεται καταρχήν να εκλέχτηκε με τις περισσότερες θετικές ψήφους από όσες έχουν εκλεγεί όλοι οι προηγούμενοι μεταπολιτευτικοί Πρόεδροι της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε  εκτός από τους γαλάζιους βουλευτές και από τους   βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της ΕΛ. ΛΥΣΗΣ και του ΜέΡΑ 25 όπως είχαν  δηλώσει πως θα ψηφίσουν την εκλογή του.

Μέχρι σήμερα, την μεγαλύτερη πλειοψηφία εκλογής έχει η Ζωή Κωνστνατοπούλου που τον Ιανουάριο του 2015 είχε εκλεγεί με 235 ψήφους και ακολουθεί ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής της μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής περιόδου Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου που το 1974 είχε λάβει 217 θετικές ψήφους.

Η αυξημένη ανάδειξη εκτός από τον συμβολισμό της στήριξης των θεσμικών αξιωμάτων από μέρους των κομμάτων σηματοδοτεί βέβαια και την αυξημένη ευθύνη που θα έχει ο κ. Κώστας Τασούλας προκειμένου με την προεδρεία του στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα να αναδειχθεί Πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι να ενεργεί με παραταξιακές και υποκειμενικές μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες.

Ο κ. Κώστας Τασούλας στην ομιλία του προς το Σώμα αμέσως μετά την εκλογή, αναμένεται να αναφερθεί σε αυτή την προσπάθεια που θα καταλάβει να ενεργεί αντικειμενικά και δίκαια ενώ θα υπογραμμίσει ότι βασικός του στόχος θα είναι η ανύψωση του κύρους του κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην κοινωνία και τους πολίτες. Κάτι άλλωστε που είχε αναδείξει πολλές φορές και με τις ομιλίες του ως βουλευτής όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το δεύτερο ρεκόρ που θα σπάσει σήμερα, η ανάδειξη του κ. Κώστας Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής είναι ότι θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, όχι μόνο στα μεταπολιτευτικά χρονικά αλλά από το βίο του ελληνικού κράτους που θα εκλεγεί έχοντας καταγωγή αλλά εκλογική περιφέρεια τα Ιωάννινα.

Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής από την Ολομέλεια, θα γίνει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής θα γίνει η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Βούτση στο νεοεκλεγέντα Κώστα Τασούλα.

Στη μία περίπου το μεσημέρι η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να εκλέξει και το υπόλοιπο αναλογικό διακομματικό προεδρείο της. Και εδώ με αυξημένη επίσης πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγούν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής που θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Θανάσης Μπούρας από το κόμμα της ΝΔ, ο Δημήτρης Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ , ο Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25.
Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας

Πολιτικός μέντορας του νέου Προέδρου της Βουλής υπήρξε ο αείμνηστος πολιτικός και πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, όπου την περίοδο 19081-1990 διετέλεσε και ιδιαίτερος γραμματέας του.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι δικηγόρος – μέλος του ΔΣΑ ενώ στο επαγγελματικό του βιογραφικό ξεχωρίσει ότι το 1988-1989, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί και σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ το 2014 στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2010 τιμήθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές και εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πριν την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998 ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς.
Ο κ. Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.)

Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.
Ο Κώστας Τασούλας, χαίρει της εκτίμησης και το σεβασμό ακόμα και των αντιπάλων του για τον αναβαθμισμένο και με επιχειρήματα κοινοβουλευτικό του λόγο καθώς και το πολιτικό ήθος που έχει επιδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική.
Ο κ. Τασούλας θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

madata.gr