3.12.2015
Η θεωρία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, δείχνει να ολοκληρώνεται σε ακαδημαϊκές κορώνες χωρίς να φτάνει στην ουσία προτάσεων εφικτών και βιώσιμων.
Ο κ. Κ. Ζαχαριάδης, Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA είπε «Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, η συνθήκη Σένγκεν είναι μια ευρωπαϊκή κατάκτηση και για τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Αυτό το οποίο μπορεί και πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, και το κάνει με πίεση, ιδίως το τελευταίο εξάμηνο που έχουμε αυτή την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, είναι να προσπαθεί μαζί με άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι ζούμε αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη προσφυγική κίνηση προς την Ευρώπη μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, για μια κατανομή των προσφυγικών πιέσεων, η οποία να είναι ισότιμη για μια συνεργασία στο βαθμό του εφικτού και του ρεαλιστικού, διότι κι εκεί πέρα υπάρχουν ζητήματα σοβαρά».
Και πρόσθεσε «Είναι τεράστιες οι προσφυγικές πιέσεις και κερδίζει έδαφος σε ορισμένες χώρες μια αντίληψη που λέει ότι, αν εγώ χτίσω έναν φράχτη στα σύνορα μου και μεταθέσω το πρόβλημα στην από κάτω ή στην από δίπλα χώρα λύνω πρόσκαιρα το πρόβλημα για μένα. Αυτή όμως δεν είναι η ενωμένη Ευρώπη, είναι η Ευρώπη των φραχτών. Και η Ευρώπη η οποία σύντομα εάν πορευτεί έτσι, που εμείς δίνουμε αγώνα να μην πορευτεί έτσι, κι έχουμε πετύχει νίκες σε σχέση μ’ αυτό, θα έχει μια άλλη φυσιογνωμία.».
Ο κ. Ζχαριάδης υποστήριξε ότι «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα έχουνε περάσει μέσα από τη χώρα μεγάλες προσφυγικές ροές οι οποίες έχουν κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, υπάρχει μια σκλήρυνση ιδίως από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους από συγκεκριμένες χώρες της κοινής γνώμης και υπάρχει μια αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος, το οποίο έχει πολλές πτυχές».
Και κατέληξε λέγοντας «Αυτό το οποίο μάχεται ο Τσίπρας με πρωτοβουλία στην ευρωβουλή με επικεφαλής τον κ. Παπαδημούλη, όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια, διαπραγματευτικά και διπλωματικά, είναι ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι να είναι κανόνες ευρωπαϊκοί με βάση τις αξίες της Ευρώπης και με βάση τις αξίες της ειρήνης στα σύνορα τα Ευρωπαϊκά και έξω από αυτά».