Κ. Μαρκόπουλος: Η διοίκηση Σπανού υποθηκεύει το μέλλον της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Στα 80 εκατ. τα χρέη

Οξύτατη κριτική κατά της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά του Φάνη Σπανού εξαπέλυσε την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενoδοχείο Lucy  της Χαλκίδας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Στερεά Περιφέρεια» Κώστας Μαρκόπουλος.

Ο κ. Μαρκόπουλος προέβη σε μια εκτενή όσο και αναλυτική παρουσίαση των ανοιχτών πληγών της Εύβοιας κατηγορώντας τη σημερινή διοίκηση του Φάνη Σπανού για ανεπάρκεια. Επεσήμανε ότι η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι πλέον τελευταία σε όλες τις επιδόσεις αλλά και στην εκτίμηση των πολιτών.

Υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφανίζει χρέος 80 εκατ. ευρώ κάτι που υποθηκεύει και την επόμενη Περιφερειακή Αρχή.  Συγκεκριμένα ανέφερε ότι  «Η Περιφέρεια Στερεάς εμφανίζει στο Υπ. Εσωτερικών το μεγαλύτερο χρέος, με το μεγαλύτερο οικονομικό άνοιγμα, με πολλές διαμαρτυρίες καθυστέρησης πληρωμών για απλά έργα και ακόμα άνω των τριών ετών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναθέσεις έργων και υλοποίηση χωρίς γραπτή συμφωνία αλλά στα προφορικά, κάτι που δείχνει προχειρότητα αλλά και εκμετάλλευση μικροεπαγγελματιών και την ίδια στιγμή υπάρχουν ψίθυροι για αμοιβές για πλασματικά έργα και πλασματικές ημέρες εργασίας σε μηχανήματα και χειριστές».

Ενώ ανέφερε ότι σχετικά με την «διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και ενισχύσεων υπάρχουν, ήδη, καταγγελίες στην Ε.Ε., καταρχήν, για εξαφάνιση 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατευθύνονταν στην  κοινωνική οικονομία και ακόμα καταγγελίες για την μοριοδότηση επιχειρήσεων και συναφείς ενέργειες που θα κατευθυνόταν στους πυρόπληκτους.

Είναι προφανές ότι σύντομα η Περιφέρεια  θα καθίσει στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και, πιθανώς, και του Ελληνικού».

Κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει ακόμη πόρισμα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια για αυτό θα ζητήσει, επισήμως,, από την Π.Υ. να του δοθεί το πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς κι αν δεν υπάρχει πόρισμα γιατί δεν υπάρχει». Επίσης  κατέκρινε την παρουσία του κ Μπένου ο οποίος το μόνο που έκανε είναι να εξαφανίσει 8 εκατ. ευρώ για μελέτες σε ημετέρους για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης  περιοχής  και μετά να εξαφανιστεί.

Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι η κρίση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αφορά τους εξής τομείς: Διοικητικό, διαχειριστικό, έργα, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, σχέση με την κυβέρνηση. Επισημαίνοντας  ότι «ο Περιφερειάρχης είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για παράνομες αποφάσεις που αδίκησαν άξιους υπαλλήλους».

Έκανε λόγο για μια σειρά σημαντικών  έργων  τα οποία έχουν εξαγγελθεί, δημοπρατηθεί, χρηματοδοτηθεί αλλά δεν έχουν εκτελεστεί και ολοκληρωθεί αν και έχουν ξοδευτεί εκατ. ευρώ στο νομό Ευβοίας.

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι «Είναι χρέος μου, σαν πολιτικός με σοβαρή ενασχόληση πολλά χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, να το ανατρέψω. Πολιτικά η στήριξη ΝΔ στον Σπανό θα της κοστίσει πολιτικά ασφαλώς και το αποτέλεσμα στον Νομό θα έχει και την δική του σφραγίδα».

Αναφερόμενος στην τραγωδία ων Τεμπών είπε ότι «Το υπάρχων πολιτικό σκηνικό μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι μάλλον εκρηκτικό. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργατική, προφανέστατα. Τα κόμματα έχουν χάσει αξιοπιστία και το επιτελικό κράτος υπέστη σοβαρό πλήγμα. Το μεγαλύτερο ανθρώπινο λάθος είναι η στήριξη σε πολιτικά άφωνους και απαθείς ανθρώπους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε για τον τόπο μας. Είμαι, απολύτως, έτοιμος να γίνω απαιτητικός Περιφερειάρχης Στερεάς αλλά και να στεριώσω την Περιφέρεια στο πολιτικό σκηνικό».

Υπογράμμισε  ότι την επόμενη της ανάληψης της διοίκησης της Περιφέρειας θα προχωρήσει σε έλεγχο των πεπραγμένων και θα ερευνήσει το πραγματικό χρέος της Περιφέρειας, όπου και θα αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναδειχτούν.

Μετά την ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τους 20 πρώτους συμβούλους του στην Εύβοια, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Άποψης τώρα» πώς θα αντιμετωπίσει τα χρέη που θα βρει στην Περιφέρεια, αλλά και ποια η άποψη του για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού όπως την υποσχέθηκε ο Κ. Μπακογιάννης τόνισε: