Κ. Μητσοτάκης: Οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μήτρα της αριστεράς

20.4.2016

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να κονταροχτυπιούνται αυτή τη φορά στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια και το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ Μητσοτάκης στρίμωξε τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε αναρχία στη χώρα. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή εξαπολύοντας επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως υιοθετεί ξενοφοβική γραμμή και ψαρεύει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου.

Ο πρόεδρος τη ΝΔ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν “διαδηλώσεις” τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν “ελευθερία” τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

  • Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη.
  • Η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το προσφυγικό στα σύνορα με τα Σκόπια, λέγοντας: «Πριν από λίγες ημέρες, μία τρίτη χώρα προέβη σε πράξεις τήρησης της τάξης εντός του ελληνικού εδάφους. Στο πιο ευαίσθητο σημείο των συνόρων υπήρχε απουσία των δυνάμεων της τάξης».

Επίσης, μίλησε για τις «φαβέλες» του Πειραιά, όπου οι ΜΚΟ υποκαθιστούν το έργο του ελληνικού κράτους, ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή των δημάρχων περιοχών γύρω από το Ελληνικό προς τον πρωθυπουργό. «Οι δήμαρχοι της περιοχής του Ελληνικού σάς έστειλαν μία επιστολή, κ. Τσίπρα, στην οποία αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι εκτός ελέγχου και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια» τόνισε.

«Να σταματήσει η καραμέλα του δήθεν ανθρωπισμού. Πηγαίνετε μια βόλτα στην Ειδομένη και στον Πειραιά για να δείτε πού είναι ο ανθρωπισμός» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, που παραμένει κλειστή, σημειώνοντας ότι «σε καμία δυτική χώρα δεν μπορεί η κεντρική αρτηρία να παραμένει κλειστή επ’ αόριστον και να καταλαμβάνονται οι πλατείες της πρωτεύουσας».

8 προτάσεις για την ασφάλεια 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το «πώς η ζωή των πολιτών» και «η χώρα θα είναι ασφαλέστερες» και πρότεινε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις:

  1. Τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υυπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων
  2. Τη δημιουργία του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
  3. Τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος
  4. Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας
  5. Τη λειτουργία ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων
  6. Τη δημιουργία δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες
  7. Τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις
  8. Τον εκσυγχρονισμό της Ε.Υ.Π.

Μητσοτάκης: Γιατί είναι επίκαιρη η ερώτηση

Μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό γιατί η σημερινή συζήτηση είναι επίκαιρη. «Η σημερινή συζήτηση δεν είναι παρά επίκαιρη, επειδή οι πολίτες αισθάνονται αυξημένη ανασφάλεια εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση χειρίστηκε το προσφυγικό. Σε όλο τον κόσμο έχει ανοίξει μια συζήτηση για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας».

Η πολιτεία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες 
Ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης και η Πολιτεία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες, γι αυτό και η ασφάλεια απαιτεί διαρκή μέριμνα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην ισλαμική τρομοκρατία, την βία του οργανωμένου εγκλήματος και το διαδικτυακό έγκλημα. Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ομαλό κοινωνικό και εθνικό βίο.

Οι αναφορές στον Πανούση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. «Δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι η ΝΔ στήριξε τον Πανούση; Ο κ. Πανούσης δεν είχε καμία στήριξη για την κατάληψη στο πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης έγινε υπουργός και ο υπουργός πήγε σπίτι του.»
Μάλιστα πρόσθεσε πως κάποιοι που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα σήμερα είναι μέσα στη Βουλή. «Τμήμα της αριστεράς αρνείται να καταδικάσει την βια απ’ όπου και αν προέρχεται και δεν αναφέρομαι μόνο στην τρομοκρατία. Γιατί η τρομοκρατία είχε ιδεολογικό πρόσημο. Θύμισε τους αγανακτισμένους που έστηναν κρεμάλες και σήμερα είναι σε αυτή την αίθουσα».

Μήπως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ανοικτή γραμμή με αντιεξουσιαστές;
Ο κ.Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ανοικτή γραμμή με αντιεξουσιαστές. Υπενθύμισε την ένοπλη πορεία αναρχικών. Δεν πέρασαν μόνο τον Ρουβίκωνα της παραβατικότητας. Φεύγουν ανενόχλητοι και έχουν στοχοποιήσει και ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση.
«Οι θύλακες της κρατικής απουσίας εξελίσσονται σε θύλακες ολοένα και πιο επικίνδυνης ανομίας. Είπε ακόμα ότι η βια που υπάρχει στους καταυλισμούς θα βγουν και εκτός…. Το άβατο των Εξαρχείων παραμένει άβατο. Αποκορύφωμα ήταν η ένοπλη πορεία αναρχικών. Δεν πέρασαν μόνο τον Ρουβίκωνα της παραβατικότητας. Φεύγουν ανενόχλητοι και έχουν στοχοποιήσει και ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση. Μήπως και σήμερα υπάρχει ανοικτή γραμμή του κόμματός σας με στοιχεία του αντιεξουσιαστικού χώρου;»

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια όαση ασφάλειας
Με επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Από το βήμα της Ολομέλειας ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως υιοθετεί  ξενοφοβική γραμμή και ψαρεύει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ασφάλειας και σταθερότητας, η Ελλάδα είναι μια όαση ασφάλειας, είπε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε ποιοι είναι στόχοι της ΝΔ, καθώς προκάλεσε την σημερινή συζήτηση στη βουλή, τη στιγμή που αρχίζει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση.

Καμία διασύνδεση μεταξύ προσφυγικού και τρομοκρατίας 
Απορρίπτοντας κατηγορητικά οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ προσφυγικού προβλήματος και τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ισχυρισμός που συνδέει τα δύο αυτά θέματα, είναι το αφήγημα των πιο αντιδραστικών και μισαλλόδοξων δυνάμεων και κομμάτων στην Ευρώπη, είναι το επιχείρημα αυτών που κλείνουν τα σύνορα. Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, δυστυχώς, όχι μόνο δείχνει να υιοθετεί αυτή την αφήγηση και προσπαθεί να την μεταφέρει στην πλάτη της χώρας, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου που εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά και να θέτει θέμα ασφάλειας , τη στιγμή που κανείς στην ΕΕ δεν υπονοεί καν ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας.

«Γιατί ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια»
«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» είναι η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που γίνεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με πρωτοβουλία της ΝΔ.

Η ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου
«Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα.

«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή»
«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού.

O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για την οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση, κάτι που, όπως επισήμανε, το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, φτιάξατε έναν μύθο ότι η διαπραγμάτευση κατέστρεψε την οικονομία. Αν η έκθεση της ΕΕ όμως αποδείξει ότι εμείς κρατήσαμε την οικονομία σε υψηλή απόδοση τι θα κάνετε; διερωτήθηκε. Θα ζητήσετε συγνώμη ή θα επιμείνετε να ζητάτε και εξεταστική επιτροπή; Θα συνεχίσετε τον μύθο ή θα παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά;.

Αναφερόμενος στον δεύτερο μύθο για τον οποίον κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ίδιο γίνεται για την προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, διεκδίκησε μια ευρωπαϊκή λύση και σήμερα οι ροές στα νησιά είναι 50-60 άνθρωποι την ημέρα. Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν ούτε τον δεύτερο μύθο, ότι θα γινόταν η Ελλάδα απέραντο χοτ σποτ.

 Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας
Δεν έφθαναν οι δύο μύθοι θέλατε και τρίτο, ότι η χώρα έχει πρόβλημα ασφάλειας, στάση επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία και τη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η ‘Αγκυρα με τις προκλήσεις της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο προσφυγικό έρχονται σημάδια διεθνούς αναγνώρισης
Η εξωτερική πολιτική ενισχύει τη θέση της χώρας, ενώ στο προσφυγικό έρχονται σημάδια διεθνούς αναγνώρισης. Γινόμαστε δέκτες ενός πρωτοφανούς κλίματος αλληλεγγύης, από τον Ομπάμα μέχρι τον Πάπα, ενώ η χώρα μας , στη συνείδηση των πολιτών του κόσμου, είναι η χώρα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Ποια θα ήταν η εικόνα της χώρας, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός αν ήταν η κυβέρνηση όπως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όταν χάναμε το μέτρημα από τις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε την ΕΛ.ΑΣ και στις προσπάθειες ανασυγκρότησής της, ενώ δήλωσε ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση απαιτεί από την αστυνομία, καταπολέμηση του εγκλήματος και διασφάλιση τάξης με αποφυγή αυθαιρεσίας και διαφύλαξη δικαιωμάτων. Ορισμένες διαφορές μας με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας, μεταξύ προοδευτικής αντίληψης για τον ρόλο του κράτους και τη συντηρητική αντίληψη, είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση με σχέδιο αγωνίζεται κατά της εγκληματικότητας
Τόνισε ότι, η κυβέρνηση με σχέδιο αγωνίζεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά ρίχνει το βάρος στην πρόληψη του εγκλήματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έως τώρα αποτελέσματα και για την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι προσκολημένη στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας που θυμίζει παλαιότερες εποχές, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ.