Κ. Μπακογιάννης: Δεν προβλέπεται ΧΥΤΒΑ στο Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων-Σχηματαρίου

 

Έσβησε κάθε επιφύλαξη των πολιτών για τη δημιουργία  ΧΥΤΒΑ στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχηματαρίου-Οινοφύτων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, κατά την  ενημερωτική συνεδρίαση του Δήμου Τανάγρας, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, παρουσία πολιτών και εκπροσώπων φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους  ότι ΧΥΤΒΑ δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί εντός  του Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων-Σχηματαρίου, όπως ακριβώς ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας.  Πρόσθεσε ότι  στην παρούσα φάση  πρόκειται για  ιδέα, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη χωροθέτηση. Όταν και εφόσον αποφασιστεί η δημιουργία του τότε θα υπάρξει μελέτη χωροθέτησης, θα ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται και θα τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία του Κράτους. Εκεί θα εναποτίθενται αποκλειστικά απόβλητα της Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα τόνισε ότι περίπου το 80% ανήκει στο Δήμο Τανάγρας. Λόγο  για τη δημιουργία και τη λειτουργία του θα έχει η τοπική κοινωνία.

Υποστήριξε ότι η δημιουργία ΧΥΤΒΑ είναι η λύση του προβλήματος και όχι το πρόβλημα, για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων σε κάθε χώρο με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Κ. Μπακογιάννης παρουσίασε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια, όλο το Σχέδιο για το  Βιομηχανικό Πάρκο, αφού άκουσε τους προβληματισμούς, τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις των ομιλητών.  Τόνισε  ότι «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ που είναι, ήδη, εξασφαλισμένα, από κοινοτικούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους και  είναι αμαρτία να χαθεί. Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε το έργο του Ασωπού που είναι ευκαιρία γενεών».

Ήταν μια ιστορική  συνεδρίαση για το Δήμο Τανάγρας, πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Βασίλη Περγάλια, με στόχο  να γνωρίζουν οι πολίτες πως θα γίνει το έργο της εξυγίανσης του Ασωπού Ποταμού, ο οποίος  καλωσορίζοντας  τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να ενημερωθούμε για ένα έργο που ήταν όνειρο χρόνων και αφορά την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μείνει όνειρο, αλλά θα γίνει πραγματικότητα και για αυτό δε θέλω να υπάρχει καμία σκιά ως προς το έργο. Εμείς ξεκινήσαμε από  κάτω προς τα πάνω».