Κ. Μπακογιάννης: «Κλείδωσε η χρηματοδότηση του έργου εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού με  204 εκατ. ευρώ»

Κλείδωσε οριστικά η χρηματοδότηση ύψους 204 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και το Βιομηχανικό Πάρκο, από κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας χθες 15 Νοεμβρίου, ενόψει των εκλογών στα Επιμελητήρια.

Ο  κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το έργο της εξυγίανσης του Ασωπού ως ένα έργο πιο σημαντικό από την επένδυση στο Ελληνικό, γιατί στην περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου παράγεται το 2,5-3% του ΑΕΠ της χώρας μας. Κι αυτό γιατί αν οργανώσουμε αυτή την επένδυση στο Βιομηχανικό πάρκο θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον θα επουλώνει τις πληγές και θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Σήμερα 204 εκατ. ευρώ έχουν κλειδώσει για το έργο. Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη».

Και πρόσθεσε: «Αναλάβαμε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Βάλλαμε ένα μεγάλο στοίχημα για μας. Και το πετύχαμε όταν όλοι μας έλεγαν ότι είναι καλύτερα  να βγάζετε ένα πύρρειο λόγο για τη μόλυνση και να έχετε πολιτικά οφέλη, παρά να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς καταφέραμε το εγχείρημα αυτό και να χρηματοδοτήσουμε το έργο γιατί φτιάξαμε μια ισχυρή ομάδα, μια ισχυρή συμμαχία με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των βιομηχάνων. Αναγκάσαμε την κεντρική εξουσία να μας ακολουθήσει».

Αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «Η επιχειρηματικότητα είναι η πιο κακοποιημένη λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο. Ασφαλώς έχουν περάσει πάνω από τη χώρα τρία Μνημόνια. Ασφαλώς  η Ελλάδα έχει γίνει πειραματόζωο, αλλά έχουμε κι εμείς μια μεγάλη ευθύνη. Όσες χώρες μπήκαν σε μνημόνια, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ακόμα και η Κύπρος, βγήκαν. Γιατί η Ελλάδα δεν κατάφερε ακόμα να βγει; Γιατί δεν καταφέραμε το μίνιμουμ της συνεννόησης. Γιατί δεν καταφέραμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε πέρα από μικροπολιτικές και μικροκομματικές αντιλήψεις του παρελθόντος. Η επιχειρηματικότητα  έχει ένα έναν εχθρό. Είναι το κράτος Ένα κράτος παλιό, πελατειακό αναχρονιστικό, υδροκέφαλο. Κι εδώ έρχεται η Αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο της η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο υπόβαθρο επιχειρηματικότητας από τα κάτω προς τα πάνω».

Και πρόσθεσε: «Εμείς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δώσαμε μάχη με τη διαφθορά ακόμα και με πολιτικό κόστος».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Περιφέρεια για να πείσει την Ε.Ε. ότι «το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της βρίσκεται κάτω από το μέσο εθνικό όρο  και να μπει στον 2ο στόχο, ώστε να χρηματοδοτηθεί. Τους πείσαμε. Δέχτηκαν την πρότασή μας. Έτσι η Περιφέρεια πήρε, από ανίχνευση ευρωπαϊκών πόρων, 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία δυόμιση χρόνια και αύξησε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ από 190 στα 500 έκατ. Ευρώ».

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 22 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση φυσικού αερίου σε Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, Άμφισσα και Καρπενήσι μέχρι το 2019. Ώστε, όπως είπε, «Να περάσουμε και εμείς στον 21ο αιώνα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γραφειοκρατία υποστηρίζοντας ότι «Είναι βραχνάς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια αλυσίδα που σφίγγει στο λαιμό μας». Και άσκησε δριμεία κριτική στην κεντρική εξουσία λέγοντας: «Οι υπουργοί ζουν σε χρυσά κλουβιά στη πλατεία Συντάγματος, άντε και μέχρι τη πλατεία Κολωνακίου. Δεν ξέρουν πως λειτουργεί το σύστημα και κάνουν τη ζωή μας μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη.

Δικός μας στόχος είναι να προσελκύσουμε επιχειρηματικές επενδύσεις. Ετοιμάζουμε το Χάρτη Επιχειρηματικής προσέλευσης. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μεσαίες μονάδες που θα εξάγουν. Αυτές οι μονάδες δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας κι όχι εποχικές. Αυτές τις επιχειρήσεις θα στηρίξουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε τους πόρους θα διαθέσουμε».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κατέληξε λέγοντας: «Κουραστήκαμε να λέμε συγγνώμη στην Ευρώπη. Έχουμε επιχειρήσεις που μπορούν να παράξουν και να σταθούν με καμάρι στο εξωτερικό».

Στην χθεσινή εκδήλωση Ο Παν. Αγνιάδης πρωτοπορεί στην αναβάθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων